Na hlavný obsah

Ukrajina zastavila sťažnosť proti Slovensku pre predĺženie embarga na dovoz ukrajinského obilia

Krajina sťažnosť podala Svetovej obchodnej organizácii.

Ukrajina zastavila sťažnosť proti Slovensku pre predĺženie embarga na dovoz ukrajinského obilia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina pozastavila sťažnosti, ktoré minulý mesiac podala u Svetovej obchodnej organizácie (WTO) na Slovensko, Poľsko a Maďarsko. Týkala sa ich rozhodnutia pokračovať v embargu na dovoz ukrajinského obilia. Uviedol to vo štvrtok (5. 10.) ukrajinský obchodný zástupca Taras Kačka. Dodal, že Kyjev pracuje na komplexnom riešení tohto obchodného sporu.

„Očakávame, že tento problém bude v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch odstránený. Takže kým hľadáme praktické riešenia, sú naše spory u WTO pozastavené,“ citoval Kačku podľa agentúry Reuters server Interfax-ukrajina.

Embargo trojici stredoeurópskych krajín, ale aj Rumunsku a Bulharsku povolila zaviesť tento rok v máji Európska komisia. Zákaz však skončil v polovici septembra.

Bratislava, Budapešť a Varšava sa rozhodli v embargu pokračovať aj napriek tomu, že Európska komisia, ktorá pôvodne s časovo obmedzeným zákazom dovozu ukrajinských plodín do niektorých členských krajín EÚ súhlasila, rozhodla o ukončení embarga.

Krajiny zaviedli zákaz dovozu obilia v snahe ochrániť svojich vlastných poľnohospodárov, ktorí by podľa nich inak museli konkurovať lacným poľnohospodárskym plodinám dovážaným z Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika