Na hlavný obsah

Útoky Hamasu na Izrael sú barbarstvom nevídaným od holokaustu, vyhlásil Netanjahu

Urobil tak počas telefonátu s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Útoky Hamasu na Izrael sú barbarstvom nevídaným od holokaustu, vyhlásil Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael sú barbarstvom nevídaným od holokaustu. Vyhlásil to v utorok (10. 10.) izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas telefonátu s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Informovala o tom agentúra AFP.

„Máme stovky zmasakrovaných, vyvraždené rodiny… brutálne znásilnené a zavraždené ženy. Vzali desiatky detí, zviazali ich, upálili a popravili. Vojakom odsekávali hlavy,“ uviedol Netanjahu.

Biden mal v utorok v Bielom dome príhovor ku konfliktu v Izraeli, v ktorom označili útoky Hamasu za „číre zlo“. Zároveň uviedol, že „Spojené štáty kryjú Izraelu chrbát“ a zabezpečia, aby sa mohol brániť. „Stojíme pri Izraeli,“ povedal Biden.

Šéf Bieleho domu pritom s príhovorom vystúpil o vyše hodinu neskôr práve pre telefonát s Netanjahuom. Išlo v poradí už o tretí telefonát šéfa Bieleho domu a izraelského premiéra od soboty (7. 10.), keď Hamas útoky spustil.

Hamas v utorok označil Bidenove vyhlásenia za buričské. Ich cieľom bolo podľa palestínskych militantov zakryť zločiny a teror Izraela.

Hamas, ktorý ovláda pásmo Gazy, spustil prekvapivý útok na Izrael v sobotu ráno. Útok pripravil o život vyše 1 000 Izraelčanov, vrátane vojakov a civilistov. Asi 150 ľudí uniesli militanti do pásma Gazy. Izrael podniká odvetné letecké útoky na Gazu, ktoré si vyžiadali už približne 830 mŕtvych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet