Na hlavný obsah

V hre je aj rozpočtové provizórium: Zostavenie rozpočtu na rok 2024 bude kľúčovou úlohou pre novú vládu

Stihnúť to musí do konca roka.

V hre je aj rozpočtové provizórium: Zostavenie rozpočtu na rok 2024 bude kľúčovou úlohou pre novú vládu
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Kľúčovou úlohou pre novú vládu bude v najbližších týždňoch zostavenie rozpočtu na rok 2024. Čas má už len do konca roka. Prípadné hospodárenie v rozpočtovom provizóriu by štát podľa bývalej ministerky financií Brigity Schmögnerovej zvládol. Analytici však dlhodobo upozorňujú, že vláda musí prísť s plánom na ozdravenie verejných financií.

Pripraviť a schváliť do konca roka, tak znie jedna z prvých úloh nového vládneho kabinetu. Reč je o rozpočte na rok 2024. „Prostredie poznám veľmi dôverne, takže, budem sa tým zaoberať,“ povedal novovymenovaný minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) pri preberaní rezortu.

Keďže sa štát neúmerne zadlžuje, úradnícka vláda musela podľa zákona schváliť vyrovnaný rozpočet. „Ktorý, predpokladám, že nový minister stiahne. Musí padnúť rozhodnutie zo strany vlády, či ideme do rozpočtového provizória a pripravíme riadny rozpočet v januári a februári alebo sa vláda pokúsi pripraviť riadny rozpočet už teraz,“ uviedol predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD).

„Je realistickejšie a primeranejšie začať budúci rok s provizórnym štátnym rozpočtom. Myslím, že to nie je žiadna tragédia. Tá jedna dvanástina výdavkov, ktorá by pripadala na mesiac január, prípadne február, pokryje všetky potreby,“ povedala exministerka financií Brigita Schmögnerová v relácii RTVS Ekonomika :24.

Novému štátnemu rozpočtu sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Kým vlani skončili verejné financie v mínuse dve percentá HDP, tento rok sa sekera prehĺbi až na zhruba šesť percent. Preto čo analytik a ekonóm, to jediná rada – šetriť. „Bavíme sa o miliardách eur. Nedá sa povedať, že zvýšime jednu daň alebo škrtneme jednu dávku. Bude to musieť byť relatívne širokospektrálne,“ vysvetlil analytik Tatra Banky Tibor Lörincz.

„Udržateľnosť slovenských verejných financií patrí k najhorším v rámci všetkých členských krajín Európskej únie. Predstavuje zásadnú zraniteľnosť slovenskej ekonomiky,“ tvrdí Národná banka Slovenska.

Škrtať zo sociálnych opatrení sa nebude

Nový koaličný trojlístok v zložení Smer-SD, Hlas-SD a SNS už pred voľbami avizoval, že nebude škrtať zo sociálnych opatrení. „My dnes vydávame na sociálnu politiku citeľne menej, než vydávajú mnohé krajiny OECD a žijú. Nikto tam nehrozí krachom verejných financií,“ povedal štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Branislav Ondruš v rozhlasovej diskusii Z prvej ruky.

Otázne je, ako chce nový kabinet zafinancovať už prijaté sociálne opatrenia, či pomoc s energiami na budúci rok a zároveň pri tom ozdravovať verejné financie. Vylúčený nie je ani návrat napríklad bankového odvodu. Bližšie konkrétnosti však ukáže až programové vyhlásenie vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika