Na hlavný obsah

Vypadávanie vlasov i psoriáza: Prekonanie covidu zvyšuje riziko výskytu autoimunitných ochorení, uvádza štúdia

Kontrolná skupina mala viac ako 6,1 milióna ľudí.

Vypadávanie vlasov i psoriáza: Prekonanie covidu zvyšuje riziko výskytu autoimunitných ochorení, uvádza štúdia
Na snímke zdravotný pracovník vkladá tyčinku do tuby po odobratí vzorky na PCR test na ochorenie Covid-19. Foto: TASR

Pandémia ochorenia COVID-19 na istý čas zastavila spoločenský život. Priniesla však aj vážne zdravotné dôsledky, ktoré trvajú aj po jej čiastočnom odznení. Prekonanie covidu má výrazne zvyšovať riziko výskytu rôznych autoimunitných ochorení. Na zistenia upozornil český portál novinky.cz.

Štúdia z Južnej Kórey, ktorú uverejnili v časopise JAMA Network Open, tvrdí, že ľudia majú po prekonaní covidu vyššie riziko vzniku alopécie (vypadávanie vlasov i ochlpenia), Crohnovej choroby, psoriázy a aj ochorenia vitiligo (strata pigmentu na koži a slizniciach).

Vedci preskúmali poznatky o viac ako 350-tisíc pacientoch s covidom, a to v období od októbra 2020 do decembra 2021. Kontrolná skupina mala viac ako 6,1 milióna ľudí. Priemerný vek v oboch skupinách bol 52 rokov a rozloženie pohlaví bolo vyrovnané.

„Určité riziká ochorenia vykazovali súvislosť so závažnosťou prekonaného covidu. Zdá sa, že ochorenie, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, narúša autoimunitu organizmu a spúšťa autoimunitné reakcie prostredníctvom skríženej reaktivity, čo môže viesť k výskytu autoimunitných ochorení,“ citoval server WebMD.

Zistenia naznačujú, že autoimunitné a autozápalové poruchy spojivového tkaniva sa môžu prejaviť ako priame následky ochorenia COVID-19. Dlhodobá liečba následkov covidu by mala zohľadňovať riziko týchto problémov.

Odborníci však upozorňujú, že štúdia má svoje limity. Primárne zahŕňala len dospelých ľudí a veľkú časť vzorky tvorili Aziati. Portál News Medical uviedol, že tieto faktory zovšeobecňujú zistenia, keďže nezohľadňujú iné vekové a etnické skupiny.

Z výsledkov nevyplýva, prečo existuje táto spojitosť medzi covidom a týmito autoimunitnými ochoreniami viac než medzi inými.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet