Na hlavný obsah

Vyše 400-tisíc ľudí v Španielsku zažilo sexuálne zneužitie v cirkvi. Najčastejšími obeťami boli chlapci

Viac ako polovice činov sa podľa prieskumu dopustili kňazi.

Vyše 400-tisíc ľudí v Španielsku zažilo sexuálne zneužitie v cirkvi. Najčastejšími obeťami boli chlapci
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Sexuálne zneužitie zažilo v prostredí katolíckej cirkvi v Španielsku vyše 400-tisíc ľudí. Píše to v piatok (27. 10.) denník El País s odvolaním sa na správu, ktorú o zneužívaní v katolíckej cirkvi zverejnil ombudsman Ángel Gabilondo.

Na cirkevné prostredie tak pripadá zhruba desatina všetkých španielskych prípadov sexuálneho zneužitia detí. Najčastejšie sa sexuálnych útokov dopúšťali kňazi a najčastejšími obeťami boli chlapci.

Odhad, o ktorom informuje denník El País, sa zakladá na hĺbkovom prieskume, ktorý pre ombudsmana uskutočnila agentúra GAD3 na vzorke 8 000 respondentov.

Podľa výsledku prieskumu 1,13 percenta Španielov zažilo v detstve sexuálne zneužitie v katolíckej cirkvi, čo zodpovedá podľa prepočtu denníka zhruba 440-ľudí ľudí. Bezmála 11,7 percenta respondentov uviedlo, že v detstve zažilo sexuálne násilie.

Viac ako polovice činov sa podľa prieskumu dopustili kňazi. V cirkevnom prostredí bolo zhruba 54 percent respondentov, ktorí zažili sexuálne násilie, mužského pohlavia. Mimo cirkvi je pomer obrátený a medzi obeťami prevažujú dievčatá a mladé ženy.

Samotná správa ombudsmana osahuje výpovede zhruba 500 údajných obetí. Svedectvo týchto ľudí podľa Gabilonda ukázala „devastujúci dopad“ sexuálneho zneužitia na život obetí. Ľudia, ktorí sa rozhodli sexuálne násilie nahlásiť, potom podľa ombudsmana často zažívali osamotenie.

V minulosti podľa Gabilonda v katolíckej cirkvi prevažovala vôľa sexuálne zneužitie popierať a odozva na oznámenie bola často nedostatočná či oneskorená. Za zlý postup Gabilondo označil opatrenie, kedy sa cirkevné orgány rozhodli preložiť kňazov, o ktorom mali informácie, že sa dopúšťa zneužívania, do inej časti krajiny či do zahraničia. „Toto počínanie neumožnilo reagovať na problém,“ uviedol Gabilondo.

Otvorenie archívov obetiam

Ombudsman vyzval cirkevné inštitúcie, aby otvorili svoje archívy obetiam a ich právnym zástupcom. Ústretovosť cirkevných predstaviteľov voči autorom správy sa podľa Gabilonda rôznila. „Klamal by som, keby som povedal, že nikto nespolupracoval, a klamal by som, keby som povedal, že tu bola mimoriadna spolupráca,“ uviedol Gabilonda.

Dnes zverejnená správa je prvým oficiálnym výstupom týkajúcim sa sexuálneho zneužívania v cirkevnom prostredí v Španielsku, píše agentúra AFP.

Samotní cirkevní predstavitelia sa do prípravy správy nechceli zapojiť a preskúmanie problému zverili externej advokátskej kancelárii. Tá by mala zverejniť svoje prvé závery v novembri. Španielski biskupi budú o dnešnej správe diskutovať v pondelok.

Španielska katolícka cirkev dlho odmietala, aby sa sexuálnym zneužitím vo jej prostredí zaoberala nezávislá komisia, ako sa stalo vo Francúzsku či Portugalsku. Preto sa španielsky parlament vlani rozhodol zadať ombudsmanovi vypracovanie správy, ktorú dnes prezentoval.

Prípadom sexuálneho násilia v katolíckej cirkvi sa od roku 2018 sústavne venuje denník El País, ktorý odvtedy zaznamenal svedectvo a informácie o zhruba 2 200 obetiach. Najstarší prípad je z 20. rokov minulého storočia. Podľa denníka sa podarilo identifikovať aj približne tisíc údajných páchateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet