Na hlavný obsah

Web britskej kráľovskej rodiny napadli hekeri. K útoku sa prihlásila ruská skupina

Experti útok úspešne odrazili.

Web britskej kráľovskej rodiny napadli hekeri. K útoku sa prihlásila ruská skupina
Na snímke príslušníci britskej kráľovskej rodiny. Foto: Profimedia

Webstránku britskej kráľovskej rodiny v nedeľu (1. 10.) zhruba na 90 minút vyradil z prevádzky kybernetický útok, ku ktorému sa prihlásila ruská hackerská skupina Killnet. Informovala o tom stanica Sky News s odvolaním na nemenovaný zdroj v Buckinghamskom paláci.

Stránka „royal.uk“ sa stala terčom tzv. DoS útoku, ktorého cieľom je zahltenie a znefunkčnenie cieľovej služby. Útok, ktorý nastal v dopoludňajších hodinách, IT experti úspešne odrazili, píše agentúra DPA.

Podľa citovaného zdroja z Buckinghamského paláca sa iniciátorom útoku nepodarilo nabúrať do systémov ani obsahu webstránky.

K útoku sa počas nedele prihlásila ruská hackerská skupina Killnet, ktorá o tom napísala v aplikácii Telegram. Toto tvrdenie však zatiaľ nebolo potvrdené z nezávislých zdrojov.

Webstránka podľa Sky News popoludní opäť fungovala, avšak s dodatočnými bezpečnostnými kontrolami pre používateľov, ktorí ju chceli navštíviť. Počas výpadku sa na stránke objavovalo chybové hlásenie a užívatelia sa na ňu nemohli dostať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet