Na hlavný obsah

Bál sa, že srdcová arytmia mu ukončí kariéru. Romaňák otvorene porozprával o návrate na ľad

Prvé príznaky pripisoval bohatému zápasovému programu.

Bál sa, že srdcová arytmia mu ukončí kariéru. Romaňák otvorene porozprával o návrate na ľad
Na snímke hokejista Dávid Romaňák. Foto: Terka Sabová

Namotivovaný ziskom historického bronzu so Spišskou Novou Vsou sa obranca rysov Dávid Romaňák počas leta pripravoval na nový extraligový ročník. Tréningový plán mu však nečakane zmenila lekárska prehliadka, ktorá odhalila vážny zdravotný problém – srdcovú arytmiu.

„Na začiatku po prvej konzultácii s lekárom bol v hre aj možný koniec profesionálnej kariéry,“ priznáva v rozhovore pre RTVS 24-ročný bek, ktorý si vlani premiérovo obliekol aj reprezentačný dres.

K tomuto scenáru napokon nedošlo, po operácii a následnej štvortýždňovej rekonvalescencii sa rodený Popradčan mohol postupnými krokmi vrátiť do hokejového diania.

Problém odhalila športová prehliadka

Dvadsaťštyriročný Dávid Romaňák patrí k stabilným oporám tímu spred brán Slovenského raja už štvrtú sezónu. Za ten čas sa svojimi výkonmi podieľal na návrate Spišskej Novej Vsi na extraligovú mapu, vlani sa zas podpísal pod najväčší úspech klubu v doterajšej histórii.

Práve počas vypätého a najmä fyzicky náročného play-off sa u mladého obrancu začali hlásiť o slovo prvé príznaky, ktoré napovedali, že niečo s jeho zdravím nie je v úplnom poriadku.

„Ráno som pociťoval závraty, točila sa mi hlava a bol som stále slabý. Pripisoval som to skôr tomu, že sme v play-off, hráme veľa zápasov a sme neustále vyťažovaní. Nenapadlo mi, že by som mohol mať nejaký problém so srdcom,“ začína rozprávanie Romaňák.

S úspechom rastie chuť, a tak sa po mesačnej prestávke od športu pustil hráč s číslom šesť do letnej prípravy na nový ročník. Chcel, aby bol prelomový. Počas náročných dvoj až trojfázových tréningov sa už žiadne ďalšie komplikácie neobjavili. Neželanú diagnózu odhalila až športová prehliadka, ktorú absolvuje každý rok sám z vlastnej vôle.

„Prvýkrát som sa to dozvedel na záťažovom teste na stacionárnom bicykli. Vtedy mi pán doktor povedal, že sú tam nejaké zmeny, ktoré sa mu nepozdávajú. Srdcovú arytmiu mi potom potvrdil až lekár na vyšetrení v Košiciach,“ spomína 190 centimetrov vysoký obranca, ktorý priznáva, že v hre bola aj možná rozlúčka s hokejom.

„Prvé chvíle boli pre mňa veľmi náročné. Nevedel som, či budem môcť pokračovať v kariére, pretože typ arytmie bol závažný a v ohrození bolo moje zdravie,“ dodáva.

Dávid Romaňák o tom, ako mu lekári diagnostikovali srdcovú arytmiu:

Najhoršie obavy sa napokon nenaplnili. Po sérii vyšetrení, samotnej operácii a štvortýždňovej rekonvalescencii sa Romaňák mohol postupne vrátiť do tréningového kolotoča.

„Jednoznačný záver, ako a prečo k problému prišlo, nemám. Operácia dopadla veľmi dobre a som veľmi rád, že môžem aj naďalej pokračovať. Klobúk dole pred všetkými lekármi za to, čo musia dennodenne zvládať,“ povedal.

Dávid Romaňák o postupe liečby:

Vynechaný tréning si pýta svoju daň

Hoci letná príprava nepatrí medzi najobľúbenejšiu časť sezóny u väčšiny hokejistov, mnohí zvyknú vravieť, že to, čo v lete natrénuješ, počas sezóny akoby si našiel. Šesť týždňov tréningu, o ktoré strážca novoveských zadných radov prišiel, si tak vypýtali svoju daň.

„Návrat bol veľmi ťažký. Aj po mesiacoch je to stále ťažké, pretože fyzicky nie som tam, kde som bol zvyknutý byť. Vynechal som časť prípravy, kde všetci korčuľujú a naberajú fyzickú schopnosť. Pociťujem to v jednotlivých zápasoch. Tým, že sa začala liga, tak ani nemám priestor to dohnať. Na druhej strane môžem byť rád, že som zdravý a vôbec môžem hrať. Verím, že časom to bude už len lepšie a lepšie,“ zaželal si Romaňák.

„Najväčšou oporou mi bola moja priateľka, ktorá bola aj pri mojom prvom zrútení, keď som sa o tom dozvedel. Samozrejme, stála pri mne aj najbližšia rodina, spoluhráči a vedenie klubu,“ dodal

Dávid Romaňák o návrate na ľad:

Športovci by si mali dať záležať na svojom zdraví

Problémy so srdcom patria do kategórie obzvlášť závažných. Zápal srdcového svalu výrazne ovplyvnil kariéru veľkého hokejového talentu Martina Réwaya, podľa medializovaných informácií ľahký zápal srdcového svalu zavinil smrť Borisa Sádeckého v novembri 2021.

Problémy so svalovým orgánom, ktorý pumpuje krv, hlásia aj športovci mimo hokejových kruhov. Začiatkom marca 2022 skolaboval v cieli prvej etapy pretekov Okolo Katalánska cyklista Sonny Colbrelli. Dôvod? Srdcová arytmia. Len pred pár dňami zas skolaboval na ihrisku priamo počas hry holandský futbalista Basa Dost.

Je teda zrejmé, že problémy so srdcom neobchádzajú ani mladšie ročníky či dobre trénovaných športovcov. Ak sa však odhalia včas, riziko fatálnych následkov klesá. Na dôležitosť preventívnych prehliadok upozorňuje po vlastnej skúsenosti aj novoveský bek.

„Všetkým športovcom by som odkázal, aby chodili na prehliadky a dali si záležať na svojom zdraví. Viem, že veľa športovcov na prehliadky nechodí, pretože si povedia, že im nič nie je. Aj ja som bol v pohode a napokon som sa dozvedel, že mám vážny problém,“ nechal sa počuť 24-ročný hokejista.

Dávid Romaňák o zdravotných prehliadkach:

Aj on sám už bude venovať zvýšenú pozornosť svojmu zdraviu. „Niekde vo vnútri mám obavy, či sa to nevráti, ale snažím sa na to nemyslieť. Pred dvomi týždňami som mal prvú kontrolu po operácii, ktorá zahŕňala 24-hodinový holter, echo srdca a záťažový test. Všetky výsledky mi vyšli výborne. Najbližšiu kontrolu absolvuje o pol roka,“ prezradil na záver.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport