Na hlavný obsah

Cestovanie za socialistických čias: Kontroly, doložky, dlhé hodiny na hraniciach. A potom prišli nákupy v Rakúsku

Cestovanie bolo zložité aj do krajín východného bloku.

Cestovanie za socialistických čias: Kontroly, doložky, dlhé hodiny na hraniciach. A potom prišli nákupy v Rakúsku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štátna hranica, najmä zo západom, bola dôkladne strážená. Hoci režim vravel, že chráni Československo, odrezal predovšetkým svojich občanov od sveta. Pri snahe odísť z východného bloku zomreli stovky ľudí, zabil ich prúd či hraničiari. Jednoduchý prechod však nebol ani do krajín východného bloku.

Natankovať si auto v Poľsku či zájsť na vianočné trhy do Rakúska je dnes bežná vec.
Pred rokom 1989 však nebolo také jednoduché vycestovať ani len do vtedajšej Poľskej Ľudovej Republiky.

„Dalo sa cestovať do socialistických krajín. Samozrejme, nebolo to len o tom že si zoberiete občiansky alebo pas a cestujete ale museli ste mať cestovnú doložku. Na hraniciach boli kontroly ktoré obyčajne zdržiavali premávku. Často sme tam strávili aj niekoľko hodín,“ uviedla učiteľka dejepisu Viera Peniašková.

Cestovná doložka bola doklad, ktorý umožnil vycestovanie do socialistických krajín. Bolo nutné o ňu požiadať na pasovom oddelení. Dôkazom rozmachu cestovania po roku 1989 je aj obec Skalité. Dnes je to frekventovaný hraničný priechod, pred tým tam nebola ani len železnica.

Trendom sa stali zájazdy na nákupy do zahraničia

„Ľudia museli v prípade toho že chceli vycestovať napríklad do Poľskej Republiky cestovať až na najbližší hraničný priechod do Českého Tešína. V roku 1992 keď sa vybudoval železničný hraničný priechod do Poľskej Republiky, to bolo prvé prepojenie s našimi susedmi. Nasledoval ďalší rozvoj v roku 1995 a otvoril sa cestný hraničný priechod na ceste 1/12,“ ozrejmil starosta obce Skalité Jozef Cech.

Živote pri hraniciach sa venoval redaktor RTVS Martin Do:

Trendom sa stávali dokonca zájazdy s cieľom nakúpiť tovar, ku ktorému sa pred tým nedalo dostať.

„Vo veľkom sa začali organizovať zájazdy za účelom nákupu v Rakúsku. Zaujímavosťou bolo že každý tam išiel kúpiť fritovací hrniec a nie len pre seba ale aj pre celú širokú rodinu, takže myslím si že zahraničie sa veľmi potešilo,“ dodala učiteľka dejepisu.

Obrovský záujem o nákupy za hranicami s príchodom internetových obchodov pomaly klesá. Vianočné trhy v Rakúsku či Poľsku sú však stále veľmi obľúbenou destináciou obyvateľov pohraničných regiónov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko