Na hlavný obsah

Izraelské bombardovanie pásma Gazy poškodilo či zničilo desiatky tisíc budov

Státisíce Palestínčanov prišli o strechu nad hlavou.

Izraelské bombardovanie pásma Gazy poškodilo či zničilo desiatky tisíc budov
Kráter po zbombardovaní utečeneckého tábora Džabálija na severe pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelské bombardovanie pásma Gazy od 7. októbra do konca minulého týždňa poškodilo či zničilo desaťtisíce domov, kde predtým žili státisíce ľudí. Podľa zahraničných médií to odhalili analýzy satelitných snímok. 

Denník The New York Times (NYT) uvádza, že na severe Gazy sa zdá, že to zasiahlo najmenej štvrtinu domov. Zábery svedčili tiež o pokračujúcom bombardovaní juhu pásma, kam sa podľa Izraela malo presunúť civilné obyvateľstvo.

Izrael spustil masívnu vlnu leteckých úderov v reakcii na útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktoré podľa izraelských zdrojov povraždilo či unieslo okolo 1 600 ľudí. Len počas prvého týždňa novej vojny izraelské letectvo zhodilo šesťtisíc bômb na pásmo Gazy.

Odhad škôd citovaný denníkom NYT priniesla dvojica amerických výskumníkov na základe záberov satelitu Sentinel-1, ktorý patrí pod európsky projekt Copernicus. Jamon Van Den Hoek a Corey Scher dospeli k záveru, že od 7. októbra bombardovanie poškodilo alebo zničilo 38 200 až 44 500 budov. Posledné analyzované snímky pochádzali z nedele (29. 10.).

Najväčšie škody sa koncentrujú na severe pásma Gazy, teda v meste Gaza a lokalitách ďalej na sever, ako je mesto Bajt Hanún. Analýza však odhalila tiež čerstvé škody južne od údolia Vádí Gaza. Teda v oblasti, kam Izrael odporučil odísť ľuďom zo severu. Od 25. októbra tu údery poškodili mnohé obytné budovy, pekáreň či mešitu, píše NYT.

„Akokoľvek ide iba o odhad, satelitná analýza poukazuje na ohromnú ničivosť izraelskej leteckej kampane, ktorá sa stala jednou z najintenzívnejších v 21. storočí,“ napísal denník.

Rozsah škôd je pravdepodobne väčší

Zábery zo satelitu Sentinel-1 priebežne analyzuje tiež magazín The Economist, podľa ktorého daná družica nad Gazou prelieta raz či dvakrát týždenne.

Odhaduje, že za prvé tri týždne novej vojny Izraela s Hamasom bombardovanie Gazy poškodilo bezmála 30-tsíc budov. Teda asi 11 percent všetkých stavieb v oblasti. Poškodené budovy predtým obývalo najmenej 280-tisíc ľudí, píše The Economist.

Magazín na svojom webe uvádza, že skutočný rozsah škôd je pravdepodobne väčší. Všetky škody sa z vtáčej perspektívy totiž nedajú vidieť.

Miestne ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamasom tvrdí, že poškodeilo či zničilo je najmenej 42 percent budov. „Skutočné číslo je pravdepodobne niekde medzi týmito údajmi,“ tvrdil The Economist.

Podľa palestínskych činiteľov si októbrové bombardovanie vyžiadalo vyše osemtisíc mŕtvych. Izrael uvádza, že robí všetko pre to, aby minimalizoval civilné obete pri svojej snahe vykynožiť Hamas. Nepopiera však, že jeho operácie zabíjajú aj civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet