Na hlavný obsah

Jednota dôchodcov dostane príspevok od štátu. Ide o odmenu za mobilizáciu seniorov vo voľbách, myslí si politológ

Príspevok sľúbil minister práce.

Jednota dôchodcov dostane príspevok od štátu. Ide o odmenu za mobilizáciu seniorov vo voľbách, myslí si politológ
Ilustračná snímka - dôchodcovia. Foto: RTVS

Príspevok zo štátneho rozpočtu získa najväčšia organizácia seniorov – Jednota dôchodcov Slovenska. Sľúbil to minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Podľa neho ide o pomoc pri zvládnutí staroby a problémov s tým spojených. Politológ si myslí, že je to odmena za mobilizáciu seniorov vo voľbách.

Keď išiel bývalý vojak Ladislav Fabián do dôchodku, začal na Gemeri zakladať nové základné organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska. Dnes majú viac ako 2-tisíc členov.

,,Tu na východe každý druhý, tretí dom je samotný dôchodca. Deti sú v Bratislave, Anglicku, Rakúsku, kde-kade. No, ale títo dôchodcovia sa stretnú, a je to neskutočne krásne, keď sa porozprávajú,“ priblížil predseda Jednoty dôchodcov Slovenska v okrese Rožňava Ladislav Fabián.

Štátnemu príspevku pre Jednotu dôchodcov Slovenska sa v Správach RTVS venoval redaktor Milan Velecký:

Jednota dôchodcov Slovenska má takmer 100-tisíc členov a zatiaľ nemá žiaden príspevok od štátu. V budúcnosti by sa to malo zmeniť.

Politológ: Ide o odmenu

„Dobrá spolupráca s Jednotou dôchodcov na Slovensku bola aj v opozícii, aj vďaka tomu sa podarilo strane Hlas presadiť mimoriadnu valorizáciu dôchodkov, či rozmrazenie minimálnych dôchodkov. Chceme tú spoluprácu utužiť ešte aj tým, že chceme napojiť Jednotu dôchodcov Slovenska na štátny rozpočet,“ uviedol minister práce Tomáš.

,,Čo dávajú Matici slovenskej, čo dávajú Zväzu protifašistických bojovníkov, tak počítam, že by to malo byť podľa počtu členov okolo 80 až 100-tisíc,“ povedal predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Michal Kotian. Teda asi tretinu toho, čo si dokážu vyzbierať na členských poplatkoch.

,,Stotisícová dotácia pre Jednotu dôchodcov Slovenska od ministerstva práce nie je ničím iným ako odmenou za víťazstvo pre túto záujmovú organizáciu, ktorá pomáhala mobilizovať pre ľavicové strany voličov do parlamentných volieb v septembri 2023. Jednota dôchodcov Slovenska by tieto peniaze nemala dostávať vzhľadom na to, že ide o stavovskú, nie celospoločenskú organizáciu,“ myslí si politológ z Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne Miroslav Řádek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko