Na hlavný obsah

Joe Biden má v kľúčových štátoch nižšiu podporu ako Donald Trump. Mnohí voliči ho považujú za príliš starého

Biden v štátoch zaostáva o štyri až 10 percent.

Joe Biden má v kľúčových štátoch nižšiu podporu ako Donald Trump. Mnohí voliči ho považujú za príliš starého
Donald Trump a Joe Biden. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Rok pred prezidentskými voľbami v USA má súčasný prezident Joe Biden vo viacerých kľúčových štátoch výrazne nižšiu podporu než jeho predchodca a pravdepodobný vyzývateľ Donald Trump. Ukazujú to výsledky prieskumu zverejnené v nedeľu (5.11.), informovala agentúra AFP.

V piatich štátoch USA, ktoré mu vo voľbách v roku 2020 pomohli poraziť Trumpa, zaostáva o štyri až desať percent, vyplýva z prieskumu denníka The New York Times a univerzity Sienna College.

Viac ako 70 percent respondentov v závere októbra a začiatkom novembra uviedlo, že 80-ročný Biden je príliš starý na to, aby bol prezidentom. Sedemdesiatsedemročného Trumpa považuje za príliš starého len 19 percent opýtaných.

Respondenti hodnotili Trumpa lepšie v oblastiach ekonomiky, imigrácie a vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas, Bidena zasa v otázke demokracie.

Trumpa preferuje väčšina žien

Viac voličov by hlasovalo za Trumpa v štátoch Nevada, Georgia, Arizona, Michigan a Pensylvánia, zatiaľ čo Biden viedol o dve percentá v štáte Wisconsin.

Trumpa podľa prieskumu preferuje väčšina žien, pričom Bidenov náskok medzi voličmi mladšími ako 30 rokov sa napriek ich silnej podpore tohto demokratického politika v posledných voľbách zmenšil na jediný percentuálny bod.

Bidenov volebný tím v reakcii na prieskum uviedol, že predpovede rok pred voľbami „zvyknú o rok neskôr vyzerať trocha inak“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet