Na hlavný obsah

Donald Trump má na účte sériu chybných a kurióznych výrokov. Môže to oslabiť jeho boj o post prezidenta

Pri prejavoch často zosmiešňuje súčasného prezidenta USA.

Donald Trump má na účte sériu chybných a kurióznych výrokov. Môže to oslabiť jeho boj o post prezidenta
Donald Trump Foto: TASR/AP

Najskôr zamenil Hillary Clintonovú s Barackom Obamom. Potom vyhlásil, že maďarský premiér Viktor Orbán je lídrom Turecka. V nedeľu (29.10.) zle uviedol názov mesta, v ktorom vystupoval. 

Americký exprezident Donald Trump má za sebou sériu chybných a kurióznych výrokov, ktoré môžu predstavovať problém pre jeho stratégiu v boji o návrat do Bieleho domu, upozornil denník The New York Times (NYT).

Trump pri mítingoch s voličmi pravidelne poukazuje na vysoký vek súčasného amerického prezidenta Joea Bidena, s ktorým by sa v novembri 2024 znovu mohol stretnúť. Hlavu štátu zosmiešňuje ako senilného človeka, ktorý nemá poňatia o tom, čo sa okolo neho deje.

Pomáha mu v tom skutočnosť, že 80-ročný Biden pomerne často prednáša nesprávne či nezrozumiteľné výroky a niekedy tiež pri verejných vystúpeniach bojuje s rovnováhou.

Maďarsko si pomýlil s Tureckom

Lenže 77-ročný Trump si za posledné týždne sám pripísal niekoľko podobných momentov. Prezident z rokov 2017 až 2021 je známy tým, že sa nevyjadruje ako väčšina politikov a pri prejavoch k stúpencom často improvizuje. Aktuálna séria „prerieknutí, skomolenín a celkovej nezrozumiteľnosti“ je však podľa NYT aj pri jeho rétorickom štýle mimoriadnym úkazom.

„Viktor Orbán, už ste o ňom niekto počuli?… Je to líder Turecka,“ uviedol minulý týždeň na mítingu v štáte New Hampshire, načo sa čoskoro opravil. V nedeľu už Orbánovu krajinu uviedol správne na prvý pokus, následne však naznačil, že podľa neho Maďarsko susedí ako s Ukrajinou, tak s Ruskom.

Počas rovnakého vystúpenia v Sioux City v štáte Iowa exprezident ďakoval za podporu Sioux Falls, čo je mesto v susednej Južnej Dakote. Správny názov dejiska zhromaždenia uviedol až po tom, ako mu napovedal istý republikánsky štátny zákonodarca.

Tvrdil, že vo voľbách mu bol súperom Barack Obama

Denník NYT do svojho zoznamu zahrnul aj kuriózne výroky z prejavu v polovici septembra. Trump tesne po slovách o „kognitívne oslabenom“ Bidenovi uviedol, že Spojeným štátom hrozí „druhá svetová vojna“.

Okrem toho hovoril o tom, že v roku 2016 vo voľbách porazil exprezidenta Obamu, akokoľvek jeho súperkou vtedy bola bývalá ministerka zahraničia Clintonová. Otázky vyvolávajú tiež jeho nedávne výroky, že jeho priaznivci nemusia chodiť k voľbám, alebo že islamisti z hnutia Hizballáh sú „veľmi šikovní“.

Či tieto momenty nejako súvisia s Trumpovým vekom, nie je jasné. Začali to však využívať jeho súperi v prezidentských primárkach Republikánskej strany.

Stále je prezidentským lídrom

„Toto je iný Donald Trump ako v roku 2015 a 2016. V roku 2016 bol odviazaný, bral krajinu útokom. Teraz je to jednoducho iný človek. A je to smutný pohľad,“ povedal floridský guvernér Ron DeSantis, predtým považovaný za hlavného Trumpovho vyzývateľa.

Ďalšia kandidátka Nikki Haleyová cez víkend naznačila, že Trump už podľa nej na vykonávanie prezidentskej funkcie nemá. „So všetkou úctou, ja zmätená nebývam,“ povedala pri vystúpení v Las Vegas.

Zatiaľ Trump zostáva neohrozeným lídrom v poli uchádzačov o republikánsku nomináciu do nadchádzajúcich volieb. Jeho náskok v celoštátnych prieskumoch medzi republikánmi sa pohybuje okolo 40 percentuálnych bodov. 

V štáte Iowa, kde sa v januári začne cyklus straníckych primárok, by ho potom podľa nového prieskumu volilo 43 percent republikánov, zatiaľ čo Haleyová a DeSantis za ním zhodne zaostali o takmer 30 bodov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet