Na hlavný obsah

K erupcii na Islande môže dôjsť v najbližších hodinách. Nastane takmer bez varovania, uviedol vulkanológ

Pravdepodobnosť, že sa sopečná činnosť upokojí je podľa Jaroslava Lexu malá.

K erupcii na Islande môže dôjsť v najbližších hodinách. Nastane takmer bez varovania, uviedol vulkanológ
Vulkán na polostrove Reykjanes. Foto: ČTK/imago stock&people/IMAGO

Na islandskom polostrove Reykjanes hrozí erupcia sopky. Islandskí vulkanológovia ju očakávali začiatkom tohto týždňa, stále sa tak neudialo. Oblasťou otriasajú stovky malých zemetrasení.

Vulkanológ zo Slovenskej akadémie vied (SAV) Jaroslav Lexa uviedol, že k erupcii môže dôjsť v najbližších hodinách či dňoch. „Pravdepodobnosť sa postupne zvyšuje,“ skonštatoval.

K erupcii môže dôjsť takmer bez varovania. „Odborníci odhadujú, že od prvých indícií po počiatok erupcie nemusí uplynúť ani hodina,“ povedal Lexa.

Riziková oblasť sa nemení

„Najpravdepodobnejším počiatkom erupcie bude územie asi tri kilometre severoseverovýchodne od mesta Gríndavik,“ spresnil.

Sopečnú činnosť sprevádzajú aj zemetrasenia. Seizmicita je podľa vulkanológa naďalej intenzívna. Uviedol však, že ich intenzita zatiaľ nepresahuje 2,5 magnitúdy. „Nie je pravdepodobné, že by narastala,“ dodal vulkanológ.

Lexa podotkol, že počet a intenzita zemetrasení sa naopak v priebehu posledných 24 hodín mierne znižuje. To môže znamenať, že magma sa približuje k povrchu. Pravdepodobnosť, že sa sopečná činnosť upokojí je podľa neho malá. „Nie je to však možné celkom vylúčiť,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet