Na hlavný obsah

Meteorológovia varujú pred poľadovicou, Dobšinský kopec uzavreli pre nákladnú dopravu

Na území Košického a Prešovského kraja sa môžu tvoriť aj snehové jazyky a záveje.

Slovensko môže v stredu (29. 11.) ráno potrápiť poľadovica. Na území Košického a Prešovského kraja sa môžu tvoriť aj snehové jazyky a záveje. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa. Informoval o tom na svojom webe.

Výstraha pred tvorbou poľadovice platí na celom území SR v stredu do 8.00 h. „Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ priblížil SHMÚ.

Lokálny výskyt snehových jazykov a závejov na území Košického a Prešovského kraja sa očakáva v stredu do 10.00 h. „Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ dodali zo SHMÚ.

Uzavretý horský priechod

Horský priechod Dobšinský kopec i cesta druhej triedy medzi Muráňom a Červenou Skalou uzavreli pre dopravu nad 3,5 tony. Na horskom priechode Vyšehrad a na úseku cesty druhej triedy Rudno – Turčiansky Ďur je poľadovica. V stredu ráno o tom informovala Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné. Čerstvý alebo kašovitý sneh do trojcentimetrovej hrúbky sa nachádza na úsekoch ciest R1 Kováčová – Kremnička, R3 Trstená – Tvrdošín a R4 Svidník-obchvat. Zelená vlna RTVS upozorňuje, že na diaľnici D1 za Prešovom smerom do Košíc sú v pravom pruhu veľké kusy ľadu.

Zjazdné sú aj cesty prvej až tretej triedy. Ich povrch je prevažne vlhký až mokrý. „Na východnom Slovensku a na severe Slovenska je povrch vozoviek miestami pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do hrúbky jeden až tri centimetre, ojedinele až do štyroch až desiatich centimetrov,“ priblížila SSC.

Vozovky na horských priechodoch prevažne pokrýva vrstva čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu. Podľa SSC sú však zjazdné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny