Na hlavný obsah

Moslimské krajiny vyzvali na ukončenie bojov v pásme Gazy. Odsúdili izraelskú agresiu

Podľa nich pácha Izrael vojnové zločiny.

Moslimské krajiny vyzvali na ukončenie bojov v pásme Gazy. Odsúdili izraelskú agresiu
Predstavitelia arabských a moslimských krajín na mimoriadnom samite. Foto: Profimedia

Arabské a moslimské krajiny v spoločnom vyhlásení na mimoriadnom samite v Rijáde v sobotu (11. 11.) vyzvali na ukončenie bojov v pásme Gazy a vpustenie humanitárnej pomoci do oblasti. Zároveň odsúdili „izraelskú agresiu v Gaze“ a uviedli, že Izrael pácha v pásme vojnové zločiny.

Moslimské štáty preto okrem iného požadujú zastavenie vývozu zbraní do Izraela, informovala agentúra Reuters. Izrael vykonáva v pásme Gazy vojenskú operáciu v reakcii na krvavý útok palestínskeho hnutia Hamas zo začiatku októbra. Operácia si vyžiadala tisíce obetí, vrátane civilistov.

Samit odsudzuje „izraelskú agresiu v Gaze, vojnové zločiny a barbarské, neľudské masakry okupačnej vlády“, píše sa v spoločnom komuniké. Moslimské krajiny tiež odmietajú ospravedlňovanie izraelských vojenských akcií v pásme Gazy právom Izraela na sebaobranu, dodáva sa v komuniké.

Saudská Arábia v sobotu hostila spoločné zasadnutie Ligy arabských štátov a Organizácie islamskej spolupráce, ktorého cieľom bolo podľa Rijádu „zaujať jednotný postoj“ k vojne v Gaze. Pôvodne sa mali zasadnutia oboch organizácií konať cez víkend oddelene.

Iránsky prezident Ebráhím Raísí moslimské štáty na samite vyzval, aby uvalili ropné, obchodné a politické sankcie na Izrael a označili izraelskú armádu za teroristickú organizáciu. Ocenil tiež aktivity Hamasu namierené proti Izraelu. „Nie je iná cesta, ako Izraelu vzdorovať a bozkávame ruky Hamasu za jeho odpor proti Izraelu,“ povedal.

Erdogan žiada trvalé prímerie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na samite vyhlásil, že by sa mala zvolať medzinárodná mierová konferencia s cieľom nájsť trvalé riešenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi. „V Gaze nepotrebujeme niekoľkohodinové prestávky v bojoch, ale trvalé prímerie,“ povedal Erdogan.

Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás vyhlásil, že jeho národ čelí „genocídnej vojne, ktorá nemá obdoby.“ Apeloval na Spojené štáty, aby vyvinuli tlak na Izrael a prinútili ho zastaviť ofenzívu v Gaze. Podľa Abbása Palestínčania potrebujú medzinárodnú ochranu pred izraelskými útokmi.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí zdôraznil nutnosť okamžitého vyhlásenia udržateľného prímeria v pásme Gazy „bez obmedzení či podmienok“.

„Politika kolektívneho trestania obyvateľov Gazy je neprijateľná a nemôže sa ospravedlňovať právom (Izraela) na sebaobranu či akýmikoľvek inými tvrdeniami,“ uviedol Sísí.

Katarský emír šajch Tamim bin Hamad Sání účastníkov rijádskeho samitu informoval, že jeho krajina sa snaží vyrokovať prepustenie izraelských rukojemníkov držaných radikálmi v pásme Gazy. Dúfa v skoré vyhlásenie humanitárneho prímeria.

Sání tiež kritizoval medzinárodné spoločenstvo, ktoré podľa neho zlyhalo. „Ako dlho bude ešte medzinárodné spoločenstvo rokovať s Izraelom, akoby stál nad medzinárodným právom?“ pýtal sa.

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán vyzval na ukončenie izraelskej blokády pásma Gazy a umožnenie dodávok humanitárnej pomoci. Poznamenal tiež, že Izrael je zodpovedný za „zločiny“ spáchané na palestínskom ľude.

Konflikt má už tisíce obetí

Izrael začal bombardovanie pásma Gazy a následnú pozemnú operáciu po útoku islamistického hnutia Hamas na južný Izrael. Podľa izraelských úradov pri ňom zahynulo okolo 1 200 ľudí, prevažne civilistov.

Úrady v pásme Gazy, kde Hamas vládne, uvádzajú, že pri odvetných izraelských útokoch odvtedy zahynulo vyše 11-tisíc Palestínčanov, vrátane tisícok detí.

Vojna v Gaze zmenila tradičné spojenectvo na Blízkom východe, keďže Rijád v nadväznosti na jej vypuknutie nadviazal užšie vzťahy s Iránom, ktorý je úhlavným nepriateľom Izraela.

Saudská Arábia tiež odmietla tlak USA, aby odsúdila Hamas, a pozastavila svoje plány na normalizáciu vzťahov s Izraelom. Raísího cesta do Saudskej Arábie je prvou návštevou iránskej hlavy štátu od chvíle, keď Teherán a Rijád ukončili roky nepriateľstva na základe dohody sprostredkovanej Čínou.

Medzi ministrami zahraničia arabských krajín, ktorí sa vo štvrtok (9. 11.) zišli na mimoriadnom stretnutí k príprave samitu, panoval nesúlad o budúcom prístupe k Izraelu.

Niektoré štáty na čele s Alžírskom vyzvali na prerušenie všetkých diplomatických stykov s Izraelom, oznámili agentúre Reuters dvaja nemenovaní činitelia.

Skupina arabských krajín, ktoré s Izraelom nadviazali diplomatické vzťahy, sa podľa nich tomuto plánu vzopreli a zdôraznili, že treba zachovať otvorené kanály s vládou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet