Na hlavný obsah

Nemecko zvýši vojenskú podporu Ukrajiny dvojnásobne

V budúcom roku jej poskytne osem miliárd eur.

Nemecko zvýši vojenskú podporu Ukrajiny dvojnásobne
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecko v budúcom roku zdvojnásobí vojenskú podporu Ukrajine. Namiesto doteraz plánovaných štyroch miliárd eur poskytne krajine napadnutej Ruskom osem miliárd eur.

S odvolaním sa na dohodu v rámci nemeckej vládnej koalície sociálnych demokratov (SPD), slobodných demokratov (FDP) a Zelených o tom informoval server denníka Bild.

Navýšenie výrazne napomôže tomu, že Nemecko splní cieľ NATO a dá na obranu vyše dve percentá svojho hrubého domáceho produktu (HDP) – konkrétne 2,1 percenta.

Minister financií Christian Lindner (FDP) pôvodne v návrhu rozpočtu pre rok 2024 počítal s vojenskou podporou Ukrajiny vo výške štyroch miliárd eur, z ktorých sa už väčšina viazala na predtým dohodnuté projekty.

S tým nebol spokojný minister obrany Boris Pistorius (SPD), ktorý požadoval zvýšenie podpory o päť miliárd eur. Nakoniec z rokovaní vzišiel štvormiliardový kompromis.

Na budúci týždeň by mal zvýšenie schváliť rozpočtový výbor Spolkového snemu.

Nemecko patrí k najväčším podporovateľom Kyjeva, ktorý už vyše 20 mesiacov vedie vojnu proti Rusku. Od vlaňajšieho ruského útoku na Ukrajinu do 31. júla tohto roka podporil Berlín východoeurópsku krajinu viac ako 17 miliardami eur, uviedol Bild.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet