Na hlavný obsah

Nezamestnaní pôjdu pomáhať do obcí zasiahnutých zemetrasením. Samosprávy už môžu podávať žiadosti

Obciam preplatí 90 percent mzdy týchto zamestnancov.

Nezamestnaní pôjdu pomáhať do obcí zasiahnutých zemetrasením. Samosprávy už môžu podávať žiadosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zamestnať ďalších dlhodobo nezamestnaných sa podarí vďaka projektu ministerstva práce. Pomáhať budú na východnom Slovensku, v obciach zasiahnutých zemetrasením. Rezort práce na to vyčlenil takmer 360-tisíc eur. Obciam preplatí 90 percent mzdy týchto zamestnancov.

Projekt „Podpora obcí zasiahnutých zemetrasením“ zamestná občanov, ktorí sú dlhodobo evidovaní na úradoch práce.

„Pokiaľ mám ľudí, ktorí sú nezamestnateľní a pokiaľ mám nejaký veľký problém v obci a potrebujem tých ľudí motivovať, aby mi išli pracovať a niekto mi ich zaplatí, tak mi to istotne pomôže. Obce sú vo veľmi zlej finančnej situácii,“ uviedol predseda Združenia miest a obcí Jozef Božik.

O peniaze na pracovné miesta môžu žiadať obce v okresoch Humenné, Stropkov a Vranov nad Topľou. Žiadosti sa dajú posielať od 15. novembra.

„Prvú platbu musí obec zafinancovať, potom bude mať preplatených 90 percent. Akurát desať percent platí obec, to sa dá zvládnuť. Mám štyroch ľudí, ktorí sú vedení na úrade práce, ich oslovím,“ povedala starostka obce Tokajík Jana Medvecová.

Do projektu sa nemôžu zapojiť poberatelia dávok v hmotnej núdzi

Do projektu sa nesmú zapojiť uchádzači, ktorí sú poberateľmi dávok v hmotnej núdzi. To je podľa starostky škoda, v obci má takých viacero. „Ten človek už pozná to prostredie, vedel by urobiť viac,“ dodala Medvecová.

„Prví nezamestnaní nastúpia do týchto obcí od 1. decembra. Zatiaľ si obce požiadali o približne 60 ľudí z našej evidencie a týchto 60 ľudí aj pôjde pracovať,“ upresnil minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Zamestnávaniu ľudí sa v Správach RTVS venovali redaktorky Diana Murdziková a Ľubomíra Hulínová:

V obci Ďapalovce takto zamestnajú 3 ľudí. „Sme pripravení riešiť poruchy a opravovať škody po zemetrasení, čo teraz vznikli na našich obecných budovách. Ak by bol však záujem, lebo máme tu niekoľko takých aj sociálne slabších rodín, tak by sme veľmi radi aj tým ľuďom pomohli,“ uviedol starosta obce Ján Cmár.

Nápad ocenili aj zamestnávatelia – dlhodobo nezamestnaní podľa nich majú problém začať kdekoľvek pracovať.

„Takýto projekt má potenciál práve naštartovať pracovné návyky. Možno naučiť ich znova pracovať tak, aby sa neskôr mohli uplatniť na trhu práce,“ skonštatoval tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

Obce by podľa neho nemali čakať len na štátnu pomoc, takýchto projektov potrebujeme viac.„Obce nie sú až tak úplne bez zdrojov. Keď majú zdroje na organizáciu rôznych možno aj menej dôležitých podujatí a podobne, tak práve zdroje na takéto projekty, ktoré môžu takýmto obciam pomôcť, tak by sa mali dať nájsť,“ dodal Hošták.

Pracovný pomer je v projekte dohodnutý aspoň na pol roka. Príspevok na jedno pracovné miesto je maximálne 851 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko