Na hlavný obsah

Projekt rómskych hliadok pokračuje. Dotáciu však nedostanú všetky samosprávy, ktoré o ňu žiadali

V Rožňave platia príslušníkov z vlastných zdrojov.

Projekt rómskych hliadok pokračuje. Dotáciu však nedostanú všetky samosprávy, ktoré o ňu žiadali
Niektoré obce si rómske hliadky financujú samy. Foto: RTVS

Projekt takzvaných rómskych hliadok bude pokračovať. Pôjde na to 50 miliónov eur z Európskej únie. Aj keď sa o dotáciu uchádzalo vyše 400 samospráv, úspešných bolo len 250. Nový splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexander Daško chce preto navýšiť zdroje pre tento projekt.

Už tri roky spolupracujú s mestskou políciou v Rožňave aj dvaja príslušníci občianskej hliadky. „Pomáhajú nám najmä v lokalitách s väčším výskytom marginalizovaných komunít. Títo ľudia majú svoju miestnu znalosť, poznajú aj mentalitu, aj ľudí z komunít,“ priblížil náčelník rožňavskej mestskej polície Róbert Hanuštiak.

O rómskych hliadkach v slovenských mestách a obciach zisťovali viac v relácii Správy RTVS z regiónov redaktorky Ivana Ratkovská a Martina Beshirová:

Posledný rok ich platí mesto z vlastných zdrojov. Predtým ich platili z eurofondov. „Po ukončení projektu sme sa rozhodli, že si týchto príslušníkov necháme naďalej v pracovnom pomere. Nakoľko sme s nimi boli spokojní, doteraz pracujú,“ uviedla vedúca odboru socálnych vecí v Rožňave Katarína Valková.

Rožňava uspela, a tak v projekte bude od nového roku pokračovať. Navýši aj počet príslušníkov na šesť. Do okresu Stará Ľubovňa nepríde na projekt Miestnych občianskych a poriadkových služieb ani euro. Starostovia zostali prekvapení a poriadne rozhorčení.

„Dá sa povedať, že sme zostali v šoku, keď nám prichádzali tie rozhodnutia,“ povedal starosta obce Šarišské Jastrabie Ľubomír Rešetár.

Podmienky na udelenie nenávratného finančného príspevku síce splnili, ale neuspeli. Peňazí vraj nie je dosť pre všetkých. V Starej Ľubovni platili šiestich členov Rómskej občianskej hliadky od septembra z mestskej kasy, peniaze vyčerpali a zmluvy majú chlapi do 4. decembra.

„Som z toho sklamaný, že sme dostali šancu a zrušilo sa to,“ vyjadril sa k situácii člen miestnej občianskej poriadkovej služby v Starej Ľubovni Ivan Korčkovský. „Pevne verím, že sa nájdu dodatočné zdroje v takom objeme, aby aspoň časť kolegov ostala zamestnaných,“ uviedol primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.

Obce zrejme zrušia zmluvy

Vďaka rómskym občianskym hliadkam klesla v obciach kriminalita a zvýšil sa poriadok v problémových lokalitách. Bezpečnejšie sa cítili poštárky či školáci. Preto ich starostovia platia mesiace aj z obecnej kasy. Rátali s pokračovaním projektu aj s tým, že peniaze naň prídu.

„Počkám ešte do konca roka a keď sa nič nezmení, budem nútený im zrušiť zmluvy,“ povedal starosta obce Čirč Michal Didik. „Vidíme krivdu aj v tom, že na rôzne hlúposti peniaze sú a na tak potrebnú vec, ako je toto, peniaze nemáme,“ vyjadril rozhorčenie aj primátor Podolínca Michal Marhefka.

Peniaze nezostali pre tretinu obcí, ktoré o peniaze žiadali. „Ja predpokladám, že ostatné samosprávy tiež dostanú finančné prostriedky, len bohužiaľ nie tento rok. Ak to pôjde, ako si predstavujem, tak niekedy začiatkom februára,“ ozrejmil splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexander Daško.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny