Na hlavný obsah

Nárast úrokových sadzieb ohrozuje najmä mladé domácnosti, upozorňuje ekonóm (rozhovor)

Zdenko Štefanides upozornil, že nárast dlhovej splátky môže znamenať vyššie náklady.

Nárast úrokových sadzieb ohrozuje najmä mladé domácnosti, upozorňuje ekonóm (rozhovor)
Ilustračná snímka bytového domu. Foto: Unsplash

Predstavitelia Národnej banky Slovenska v pondelok (27. 11.) uviedli, že väčšina dlžníkov by mala byť schopná pokračovať v splácaní svojich úverov aj pri vyšších úrokových sadzbách.

„Napriek pomerne prudkému zvyšovaniu úrokových sadzieb by sektor domácností aj podnikov mal pokračovať v splácaní svojich úverov bez výraznejších problémov,“ zdôraznil výkonný riaditeľ úseku dohľadu a finančnej stability NBS Vladimír Dvořáček.

Podľa zástupcov banky však všetko závisí od vývoja trhu práce. Pokles príjmu by mohol dostať do ťažkostí najmä tých najviac zadlžených.

Z pohľadu finančnej stability by podľa odborníkov prípadné opatrenia mali byť zamerané na podporu najohrozenejších skupín dlžníkov.

Hlavný ekonóm VÚB banky Zdenko Štefanides už taký optimistický nebol. Tvrdí, že ich nárast je nepríjemnou správou pre všetkých dlžníkov.

„Zvlášť pre tých, ktorí majú svoje dlhy na hrane. Časť domácností pocíti nárast dlhovej splátky a môže to pre nich znamenať vyššie náklady,“ upozornil s tým, že ohrozené sú najmä mladšie domácnosti, ktoré si museli na bývanie zobrať vyšší úver.

Tempo rastu inflácie na Slovensku bolo jedným z najvyšších spomedzi všetkých krajín eurozóny. „Rast cien však výrazne spomalil. Otázkou je však vývoj do budúcnosti,“ povedal Štefanides.

Ekonóm tiež upozornil na regulované ceny energií, ktoré by mali v nasledujúcom roku rásť. „To je hlavná neznáma,“ uzavrel Zdenko Štefanides.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika