Na hlavný obsah

Obžalovaný z vraždy Daniela Tupého sa postavil pred súd. Adam Puškár trvá na svojej nevine

Začalo sa hlavné pojednávanie.

Obžalovaný z vraždy Daniela Tupého sa postavil pred súd. Adam Puškár trvá na svojej nevine
Obžalovaný Adam Puškár si sadá v súdnej sieni na Mestskom súde Bratislava I. Foto: TASR/Martin Baumann

Na Mestskom súde Bratislava I sa v stredu (15. 11.) začal súdny proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. Obžalobe pre trestný čin vraždy spolupáchateľstvom čelí Adam Puškár, ktorého na hlavné pojednávanie eskortovali z ústavu na výkon väzby. Deklaroval, že nechce konať o dohode o vine a treste. Trvá na svojej nevine.

Na hlavné pojednávanie sa dostavili aj rodičia a brat Daniela Tupého v sprievode ich splnomocnenca Romana Kvasnicu. Výsluch v stredu absolvoval aj kľúčový svedok Vladimír M.

Obžalovaný vypovedať odmietol. Súd bude podľa Kvasnicu povinný vyhodnotiť túto skutočnosť pri hodnotení vierohodnosti prípadných budúcich výpovedí obžalovaného. Otec zavraždeného poukázal na to, že vyšetrovanie vraždy malo byť v minulosti marené.

Poškodení rodičia a brat Daniela Tupého si uplatňujú nárok na náhradu škody po 250-tisíc eur. „Slovenské štátne orgány 18 rokov neboli schopné ustáliť, kto je páchateľom skutku. Moji klienti sú neustále vystavovaní stresu, dokonca v istej fáze vo vzťahu k nebohému Danielovi Tupému boli snahy vykresľovať ho ako drogovo závislú osobu, čo je v rozpore so skutočnosťou,“ zdôvodnil Kvasnica.

Obžaloba je podľa obhajoby Adama Puškára nezákonná a podaná predčasne. Zo zabezpečených dôkazov podľa nej nijako nevyplýva, že by sa mal obžalovaný dopustiť stíhaného skutku. Preto trvá na oslobodení svojho klienta. „Túto obžalobu musím nazvať ako paškvil,“ zdôraznil advokát Roman Benedikovič.

Vypovedal kľúčový svedok

Svedok Vladimír M. hovoril, ako sa s partiou sympatizantov pravicového extrémizmu pohyboval v čase vraždy po Tyršovom nábreží v Bratislave. Pred súdom opisoval obžalobný skutok. Po výsluchu svedka bolo v stredu popoludní hlavné pojednávanie odročené na 8. januára 2024. Predvolaní by mali byť štyria svedkovia a znalkyňa.

Podľa obhajkyne obžalovaného Michaely Matušíkovej sa kľúčový svedok v podstate na nič nepamätal. „Ak sa na niečo rozpomína, sú to záhadne všetko veci, ktoré nahrávajú obžalobe. Viac-menej aj tieto podáva v neurčitých verziách,“ zdôraznila.

Pre rodinu zavraždeného sú podľa Kvasnicu dôležité tri roviny. „Prvá je usvedčenie Adama P., ktorý je dôvodne postavený pred súd a bola na neho dôvodne podaná obžaloba. Druhá je svedok, ktorý dnes vypovedal a rovnako ako v prípravnom konaní sa priznal k tomu, že brutálne zaútočil na Daniela Tupého, a tretia rovina je, prečo sme sa tu stretli až po 18 rokoch,“ podotkol.

Podľa Daniela Tupého staršieho by malo byť svedkovi Vladimírovi M. vznesené obvinenie. Prokurátorka priblížila, že bolo začaté trestné stíhanie vo veci, opäť kvalifikované pre trestný čin vraždy formou spolupáchateľstva. Zatiaľ nebol nikto obvinený. „Budú vypočúvaní svedkovia, znovu budú robené znalecké posudky,“ dodala.

Študenta Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Zranenia utrpeli viacerí ľudia.

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze pôvodne obžalovali päť osôb, Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov, ale súdy ich napokon oslobodili.

Situáciu na hlavnom pojednávaní sleduje redaktor RTVS Timotej Pisch:

Pozrite si fotogalériu z hlavného pojednávania v prípade vraždy Daniela Tupého:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko