Na hlavný obsah

Odkazy na vypálených strelách sú starovekou vojnovou tradíciou. Využívajú sa aj počas invázie na Ukrajine

V súčasnosti sú určené najmä pre sociálne siete.

Odkazy na vypálených strelách sú starovekou vojnovou tradíciou. Využívajú sa aj počas invázie na Ukrajine
Ukrajinský veliteľ delostrelectva podpisuje granát v Doneckej oblasti. Foto: Reuters/Alina Smutko

Písanie na projektily je vojnový zvyk starý najmenej 2 000 rokov. Prvým známym príkladom je starogrécka olovená strela určená pre prak s nápisom „Chytaj!“. Počas súčasnej ruskej invázie na Ukrajine získali odkazy na projektiloch vypálených na nepriateľa nový účel. Na svojom webe to napísala stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL).

Oznámenia, ktoré budú roztrhané na nečitateľné kusy, sú určené hlavne pre sociálne siete, povedala rádiu Iryna Rybakovová z tlačového oddelenia ukrajinskej armády.

„Šťastný deň sovietskej armády! Február 2023“, stojí na náboji, ktorý zachytáva fotografie vo chvíli, keď ho ukrajinský vojak pri Bachmute nabíja do delostreleckej zbrane. „Za Charkov“ možno zazrieť na strele, ktorú nesie ukrajinský vojak k húfnici pri Lymanovi.

Na inej snímke, ktorú spolu s ďalšími zverejnila RFE/RL, je vidieť jeden z ukrajinských veliteľov v Doneckej oblasti, ako píše na delostrelecký granát a pripomína pamiatku kamaráta vojaka, ktorý zahynul v boji.

„Pravdepodobnosť, že si to nepriateľ prečíta, je nízka. Preto sa fotia a zverejňujú na sociálnych sieťach. Je to skôr odkaz pre ukrajinskú spoločnosť, ako pre nepriateľa,“ vysvetľuje Rybakovová. Dodáva, že tieto posolstvá môžu slúžiť aj ako spôsob morálneho povzbudenia, odreagovania.

Písanie na vojenský materiál nie je dovolené

K tejto praxi sa neuchyľujú len vojaci ukrajinskej armády. Napríklad na snímke z pozície proruských bojovníkov na východe Ukrajiny, je vidieť delostrelecký granát s nápisom „List Zelenskému“.

Jeden z ruských veliteľov pritom podľa rádia povedal, že písanie alebo kreslenie na vojenský materiál nie je oficiálne dovolené. „Ale ako to môžem nedovoliť chlapom, s ktorými idem do boja,“ poznamenal.

Existuje tiež niekoľko ukrajinských webových stránok, ktoré za poplatok ponúkajú napísanie vlastných odkazov na projektily určené na odpálenie smerom k ruským pozíciám, upozornilo Rádio Slobodná Európa. Jedna stránka pritom tvrdí, že od svojho spustenia v roku 2022 vyzbierala pre ukrajinskú armádu viac ako 1,5 milióna dolárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet