Na hlavný obsah

Politici útočili na prokurátorov na základe zmanipulovaných nahrávok, dokázal posudok expertízneho ústavu

Informoval o tom špeciálny prokurátor Lipšic.

Politici útočili na prokurátorov na základe zmanipulovaných nahrávok, dokázal posudok expertízneho ústavu
Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Posudok Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru dokazuje, že prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa stali obeťami nevyberavých útokov politicky exponovaných osôb na základe zmanipulovaných zvukových záznamov.

Na stredajšom (15. 11.) brífingu to uviedol špeciálny prokurátor SR Daniel Lipšic. Hovoril o „prekročení čiar právneho štátu“.

Posudok sa týkal nahrávky, na základe ktorej líder Smeru-SD Robert Fico obvinil prokurátorov ÚŠP Ondreja Repu a Michala Šúreka z nelegálnych praktík v kauze bývalého policajta Mariána Kučerku.

Manipulácii nahrávok sa v Správach RTVS venovala aj redaktorka Katarína Wildová:

Stanovisko znaleckého ústavu podľa Lipšica jasne dokazuje, že nahrávku, resp. prezentovanú časť nahrávky zmanipulovali, sfalšovali.

„Nahrávka bola zložená minimálne z dvoch rôznych zvukových záznamov, kde sú sporné body vo viacerých časoch, v rámci ktorých boli zaznamenané zmeny charakteru nahrávky, ale aj rôzne úrovne hlasitosti, ktoré mohli znamenať rôzne podmienky nahrávania, alebo v tomto prípade je pravdepodobnejšia úprava a zasahovanie do záznamu po jeho vyhotovení,“ citoval Lipšic zo stanoviska.

Vyhlásil zároveň, že expertný posudok, vytvorený v rámci prebiehajúceho trestného stíhania, týkajúceho sa nahrávky, zverejňuje so súhlasom oboch dotknutých prokurátorov.

„V danom trestnom stíhaní vystupujú ako poškodení,“ dodal Lipšic. Zopakoval, že útoky na prokurátorov na základe klamstiev a vyfabrikovanej nahrávky považuje za prekročenie akýchkoľvek pomyselných čiar právneho štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko