Na hlavný obsah

Prejavy antisemitizmu v Európe rastú. V Ríme niekto poničil pamätník Židov deportovaných do vyhladzovacích táborov

Primátor hlavného mesta čin odsúdil.

V Ríme niekto poničil pamätník Židov deportovaných za druhej svetovej vojny do koncentračných táborov. Píše to v stredu (1. 11.) agentúra ANSA. 

Neznámy páchateľ poškodil štyri pamätné kocky, ktoré pripomínajú osud štyroch členov rímskej židovskej komunity. Primátor Roberto Gualtieri čin odsúdil, ďalší politici hovoria o náraste antisemitizmu.

V utorok (31. 0.) a stredu občania nahlásili poškodenie štyroch pamätných kociek. Kocky, ktoré majú zvyčajne jasnú farbu, niekto začiernil. Podľa médií nie je jasné, či páchateľ, alebo páchatelia použili oheň, farbu či iný spôsob, aby dosiahli zmenu farby.

„Rím tvrdo odsudzuje tento neprijateľný a hanebný čin,“ uviedol primátor talianskej metropoly Gualtieri. Šéfka najväčšieho talianskeho opozičného zoskupenia Demokratická strana Elly Schleinová varovala pred vzostupom antisemitizmu v Taliansku.

„Dúfam, že sa tu nebude opakovať to, čo sa deje v iných európskych mestách, a to najmä v Paríži,“ uviedol predseda rímskej židovskej obce Victor Fadlun. Narážal tak na incident, pri ktorom niekto označil vo francúzskej metropole niekoľko domov Dávidovou hviezdou.

Pamätné kocky pripomínajú v rímskych uliciach členov židovskej komunity, ktorých deportovali do koncentračných táborov počas nacistickej okupácie. Najznámejšie je hromadné zatýkanie v rímskom gete v polovici októbra roku 1943.

Podľa historikov nacisti v spolupráci s miestnymi fašistami zadržali 16. októbra 1943 vyše 1 200 ľudí a zhruba tisíc ich poslali do tábora v Osvienčime. Vojnu prežilo len 16 zadržaných. Zatýkanie a deportácia Židov však pokračovali po celú dobu nacistickej okupácie Ríma, ktorá sa skončila v júni roku 1944.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet