Na hlavný obsah

Rekreačné poukazy si pochvaľujú slovenskí dovolenkári aj hotelieri. Presné čísla, koľko ľudí využilo tento benefit, neexistujú

Presné dáta by mohli znamenať lepšiu stratégiu ich využitia.

Rekreačné poukazy si pochvaľujú slovenskí dovolenkári aj hotelieri. Presné čísla, koľko ľudí využilo tento benefit, neexistujú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V tatranských hoteloch sa aktuálne vypredávajú vianočné a silvestrovské pobyty. Časť z nich uhradia klienti podobne ako v lete cez rekreačné poukazy. Pochvaľujú si ich slovenskí dovolenkári aj hotelieri, ale presné čísla, koľko ľudí využilo tento benefit, neexistujú.

Profitujú z neho slovenskí zamestnanci, ktorým firma na pobyt pripláca, aj domáce rekreačné zariadenia. Ak sa však opýtate na to, koľko klientov rekreačný poukaz reálne využilo, odpoveďou sú zväčša len dohady označené synonymami pravdepodobne, približne či asi.

„U nás momentálne evidujeme asi 30 percent hostí, ktorí si žiadajú faktúru pre rekreačný poukaz,“ uviedla Katarína Danišková z penziónu vo Vysokých Tatrách.

„Taký predpoklad alebo odhad, je to 40 percent,“ spresnila riaditeľka hotela v Starej Lesnej Júlia Szaffková.

Príprave na sezónu v Tatrách sa v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

„Môžeme hovoriť o odhade niekde medzi tretinou až polovicou všetkých hostí,“ vysvetlil manažér komunikácie TMR Marián Galajda.

V regióne Vysoké Tatry oblastná organizácia vyhodnocovala používanie rekreačných poukazov v letnej sezóne prostredníctvom dotazníka medzi hoteliermi. „To číslo je zatiaľ také odhadom, ale bolo to niekde na úrovni až okolo 50 percent,“ dodala riaditeľka OOCR Vysoké Tatry Lucia Blašková.

„Profesijné združenia ani organizácie cestovného ruchu nemajú nástroje, ale ani oprávnenie na získavanie takýchto údajov,“ uviedol prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák.

Presné dáta by pomohli

Presné dáta by pritom mohli znamenať lepšiu stratégiu využitia benefitu. Zväz cestovného ruchu chce o tom hovoriť s novým rezortným ministerstvom. Na rokovania sú pripravení aj zamestnávatelia. Nespochybňujú prínos, ale kritizujú povinnosť preplácania 275-eurového príspevku.

„V tejto chvíli by sme radi prešli na jeho dobrovoľnosť. Neustále sa mnohým firmám zvyšujú náklady a v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti. Jeho povinné poskytovanie môže spôsobiť aj nárast nezamestnanosti,“ dodal viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov SR Rastislav Machunka.

Zamestnávatelia upozorňujú aj na to, že nie každý zamestnanec, ktorý by si rekreáciu zaslúžil, má na to, aby si na ňu doplatil. Keďže zamestnávateľ prepláca 55 percent nákladov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny