Na hlavný obsah

Ruskí pohraničníci privážajú migrantov k hraniciam a nechávajú ich odísť, kritizuje fínsky premiér

Niektorí prekročili hranicu na bicykloch.

Ruskí pohraničníci privážajú migrantov k hraniciam a nechávajú ich odísť, kritizuje fínsky premiér
Hraničný priechod medzi Ruskom a Fínskom. Foto: TASR/AP

Fínska vláda obvinila Rusko, že umožňuje migrantom prekročiť hranicu do Fínska aj bez potrebných dokladov. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Fínska pohraničná stráž zaregistrovala takmer tri desiatky nových žiadateľov o azyl na hraniciach s Ruskom krátko po tom, ako bolo oznámené uzavretie štyroch hraničných priechodov, napísala v piatok na platforme X.

Do 6.00 v piatok to bolo 34 ľudí, pričom vo štvrtok premiér Petteri Orpo a ministerka vnútra Mari Rantanen oznámili, že priechody Imatra, Niirala, Nuijamaa a Vaalimaa pri Petrohrade zatvoria na tri mesiace od sobotnej polnoci.

Orpo povedal, že ruskí pohraničníci dokonca privážajú ľudí k hraniciam, čo potvrdili aj žiadatelia o azyl. Niektorí prekročili hranicu na bicykloch.

„Ste očakávaní“

Jeden migrant povedal fínskej tlačovej agentúre STT, že ruská polícia sa ho spýtala, či chce ísť do Fínska a ponúkla mu pomoc. „Báli sme sa,“ povedal muž, ktorý uviedol len krstné meno Can.

Do Petrohradu priletel z Turecka s priateľom, pretože sa dalo rýchlo získať vízum. Odtiaľ ho auto ruskej armády odviezlo na stanicu medzi mestom Vyborg a fínskymi hranicami, kde dostal inštrukcie vziať si taxík.

Taxík prevážal bicykle, ktoré si mohli kúpiť. Taxikár ich vysadil blízko hraníc a rozlúčil sa s nimi slovami: „Ste očakávaní.“

Pohraničná stráž už skôr oznámila, že cez priechod Vartius v strednom Fínsku vo štvrtok prišlo 18 ľudí, pravdepodobne z Jemenu, Sýrie a Somálska. Nemali pri sebe potrebné cestovné doklady a ako prví v roku 2023 požiadali o azyl.

Medzitým hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí skritizovala zatvorenie niekoľko priechodov na rusko-fínskej hranici. Nazvala to „výrazom nových deliacich čiar v Európe, ktoré neriešia žiadne otázky, ale iba vytvárajú nové problematické otázky,“ povedal Maria Zacharovová vo štvrtok pre denník Izvestija.

Pre uzatvorenie štyroch hraničných priechodov už autobusové spoločnosti Lux Express a Ecolines oznámili, že rušia linky z Petrohradu do Helsínk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet