Na hlavný obsah

Rusko budúci týždeň ukončí embargo na vývoz palív, tvrdia zdroje agentúry Reuters

Ruská vláda to oznámila domácim producentom.

Rusko budúci týždeň ukončí embargo na vývoz palív, tvrdia zdroje agentúry Reuters
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Ruská vláda oznámila domácim výrobcom pohonných hmôt, že plánuje na budúci týždeň zrušiť všetky zvyšné reštrikcie na vývoz nafty a benzínu. Agentúre Reuters to vo štvrtok (9. 11.) povedali zdroje z odvetvia.

Rusko v septembri zaviedlo embargo na vývoz nafty a benzínu pre nedostatok pohonných hmôt a ich vysoké ceny na domácom trhu. Začiatkom októbra však reštrikcia zmiernila a povolila vývoz nafty prostredníctvom potrubia, píše Reuters.

„Sľúbili, že exportné embargo zruší na budúci týždeň. Na základe tohto sľubu sme vypracovali harmonogram pre vývoz a plán rafinácie,“ uviedol jeden zo zdrojov.

Ruské ministerstvo energetiky sa k týmto informáciám odmietlo vyjadriť. Minister energetiky Nikolaj Šulginov však uviedol, že Rusko teraz zvažuje zrušenie embarga na vývoz niektorých typov benzínu.

Rusko patrí medzi najväčších producentov ropy na svete, v poslednom období sa však borilo s nedostatkom pohonných látok na domácom trhu.

Ten bol podľa analytikov dôsledkom kombinácie negatívnych faktorov, ktoré zahŕňajú údržbárske práce v rafinériách, problémy s infraštruktúrou, rast cien ropy na svetových trhoch a slabý kurz rubľa, ktorý podporuje vývoz pohonných hmôt.

Jeden zo zdrojov uviedol, že v dôsledku embarga vznikol na ruskom trhu prebytok benzínu. „Teraz je slabá sezóna. Na domácom trhu toho toľko nepredáme, „dodal.

Rusko vlani vyviezlo takmer 35 miliónov ton nafty. Z toho takmer tri štvrtiny tvorila nafta dodávaná potrubím. Vývoz benzínu v minulom roku predstavoval takmer päť miliónov ton.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika