Na hlavný obsah

Rusko stavia novú železničnú trať cez okupované územia na Ukrajine. Má prepojiť Krym s Rostovom na Done

Súčasná trať prechádza cez Záporožie.

Rusko stavia novú železničnú trať cez okupované územia na Ukrajine. Má prepojiť Krym s Rostovom na Done
Na ilustračnej snímke železničná trať. Foto: RTVS

Ruské úrady začali s výstavbou novej železnice, ktorá má viesť cez Ruskom okupované územia na Ukrajine. Má prepojiť polostrov Krym s Rostovom na Done v južnej časti Ruska.

Agentúru RIA Novosti o začiatku výstavby informoval šéf Ruskom nastolenej správy v ukrajinskej Záporožskej oblasti Jevhen Balickyj. Uviedol, že výstavba už začala „zo strany Donecku“ na východnej Ukrajine.

Súčasná železničná trať z Rostovskej oblasti smerom na Ruskom okupovaný polostrov Krym prechádza cez mesto Záporožie, ktoré je pod kontrolou Kyjeva. Nová trať podľa Balického povedie cez Ruskom kontrolovanú Jakymivku, železničný uzol v južnej časti Ukrajiny, a cez Berďansk a Mariupol.

Nová železničná trať by mala „vyriešiť ciele vojakov“, uviedol Balickyj. „A hlavne sa vyrieši otázka vývozu obilia na kontinent, železnej rudy, železného šrotu, uhlia a mnohých ďalších surovín, ktoré je potrebné spojiť s veľkou krajinou,“ uviedol predstaviteľ ruskej okupačnej správy.

Ukrajina už v minulosti opakovane obvinila Rusko, že z okupovaných území vyváža obilie a ďalšie prírodné bohatstvo.

„Jazdiť cez Krymský most je nielen dlhé, ale most je v súčasnosti okrem toho predmetom zvýšeného nebezpečenstva,“ uviedol tiež Balickyj ohľadom ďalšej železničnej trate, ktorá vedie z Krymu cez Krymský most do Krasnodarského kraja na juhu Ruska.

Ukrajinské sily od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu niekoľkokrát na Krymský most zaútočili a prerušili na ňom dopravu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet