Na hlavný obsah

Sladká voda na Zemi je čoraz slanšia, môže to predstavovať pre ľudstvo existenčnú hrozbu

Vyplýva to z novej štúdie.

Sladká voda na Zemi je čoraz slanšia, môže to predstavovať pre ľudstvo existenčnú hrozbu
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Naša planéta sa vplyvom ľudskej činnosti stáva čoraz slanejšou. Uvádzajú v novozverejnenej štúdii vedci z Marylandskej univerzity a ďalších amerických vysokých škôl. Slanejšia je podľa nich najmä sladká voda, ale aj pôda a ovzdušie. Ak bude tento trend pokračovať, môže predstavovať pre ľudstvo existenčnú hrozbu.

Znečistenie soľou neznamená rýchly zánik našej existencie – akoby tomu bolo napríklad pri zrážke Zeme s planétkou. Ale prehliadame ho a predstavuje „spiaceho obra“, domnieva sa geológ Sujay Kaushal, vedúci autor štúdie. Denníku The Washington Post (WP) povedal, že ide možno „o najnudnejší, ale aktuálny problém, s ktorým bojujeme“.

Rovnaká soľ, ktorá sa nachádza v oceánoch alebo ktorou si ľudia ochucujú jedlo, teda chlorid sodný (NaCl), sa nachádza aj v pracích prostriedkoch a ďalších výrobkoch pre domácnosť. Existuje ale mnoho ďalších solí vrátane chloridu vápenatého či horčíka, ktoré sa používajú v širokej škále ďalších výrobkov. Tieto soli potom pribúdajú na miestach, kde sa bežne nevyskytujú.

Za posledných 50 rokov sa kvôli takejto ľudskej činnosti v potokoch a riekach zvýšil obsah soľných iónov, píše sa v štúdii. „Vodu používame ku všetkému od pestovania plodín cez pitie a priemyselné procesy až po vykurovanie a chladenie,“ povedal Kaushal. „Keď je ale vo vode soľ, na všetky tieto veci to má vplyv – a jej množstvo sa zvyšuje,“ dodal.

Existenčná hrozba

Vedecký tím tiež zistil, že sa celosvetovo zvýšila slanosť zhruba desiatich miliónov kilometrov štvorcových pôdy, čo bezmála zodpovedá rozlohe Spojených štátov. Vysychajú tiež slané jazerá, čím sa slaný prach dostáva do ovzdušia. Prispieva k tomu poľnohospodárstvo, ťažba, stavebníctvo, úprava vody či ciest a ďalšie priemyselné činnosti.

Doteraz nebolo príliš jasné, do akej miery má človek vplyv na podiel soli v prostredí, píše WP. Zistený „rozsah, v akom sme zmenili jeden z prirodzených ľudských cyklov, je alarmujúci,“ uviedol ekológ z Toledskej univerzity v štáte Ohio Bill Hintz, ktorý sa na štúdii nepodieľal. S jej autormi sa však zhoduje v tom, že zmeny v prirodzenom výskyte soli sú existenčnou hrozbou pre zásoby sladkej vody.

Voda pokrýva asi 71 percent zemského povrchu. Viac ako 97 percent všetkej vody na našej planéte je slaných, sladká voda tvorí len zvyšné tri percentá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet