Na hlavný obsah

Hľadali fosílne palivá, našli plyn, ktorý môže zachrániť planétu. Francúzski výskumníci objavili veľké zásoby vzácneho vodíka

Ide o takzvaný biely vodík.

Hľadali fosílne palivá, našli plyn, ktorý môže zachrániť planétu. Francúzski výskumníci objavili veľké zásoby vzácneho vodíka
Ilustračná snímka - Výstavba národnej vodíkovej siete v Holandsku. Foto: Profimedia

Dvojici výskumníkov sa na severovýchode Francúzska podaril pri hľadaní fosílnych palív vzácny objav. Našli pod zemou veľké zásoby bieleho vodíka. Plyn by mohol posilniť úsilie v riešení klimatickej krízy. Napísal spravodajský portál CNN.

Riaditelia výskumu vo francúzskom Národnom centre vedeckého výskumu Jacques Pironon a Phillipe De Donato pomocou špeciálnej sondy skúmali množstvo metánu v podloží lotrinskej banskej panvy. V hĺbke niekoľkých stoviek metrov zistili malé koncentrácie vodíka, čo nepovažovali za prekvapivé. Koncentrácia však s hĺbkou stúpala.

Podľa Pironona to bolo prekvapujúce, keďže údaj naznačoval veľké úložisko podzemného vodíka. Odhadli, že by sa tam mohlo nachádzať šesť až 250 miliónov ton vodíka. „To by z neho mohlo urobiť jedno z najväčších ložísk ‚bieleho vodíka‘, aké bolo kedy objavené,“ povedal.

Americký geochemik Geoffrey Ellis priblížil, že výskyt veľkých koncentrácií vodíka vedci spochybňovali. Sám by pred niekoľkými rokmi na otázku o prírodnom vodíku odpovedal, že nič také neexistuje. „Nehľadali sme na správnych miestach,“ povedal pre CNN.

Ložiská bieleho vodíka sa našli po celom svete vrátane USA, východnej Európy, Ruska, Austrálie, Ománu, ale aj Francúzska a Mali. „Prírodný vodík je riešenie, ktoré nám umožní urýchliť opatrenia v oblasti klímy,“ skonštatoval geochemik Viačeslav Zgonnik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet