Na hlavný obsah

Slovenské záchranky sa vďaka novému systému priblížia k európskemu štandardu. Začína sa pilotné testovanie

Podľa odborníčky meškáme desať rokov.

Slovenské záchranky sa vďaka novému systému priblížia k európskemu štandardu. Začína sa pilotné testovanie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

To, čo dlho pomáha vo vyspelej západnej Európe i v Estónsku, má začať fungovať pri záchrane života aj u nás. Začalo sa pilotné testovanie. Do konca roka bude vo všetkých viac ako 320 vozidlách záchranky tablet s dôležitými informáciami o pacientoch. Odborníčka z OECD hovorí, že s digitalizáciou v zdravotníctve sme sa oneskorili o desať rokov.

Priamo pri pacientovi si záchranár bude môcť na tablete vyhľadať v databáze Národného centra zdravotníckych informácií všetky dôležité údaje o pacientovi.

„Záchranár, keď zhodnotí zdravotný stav, vyberie si zariadenie, ktoré je najbližšie, a dá informáciu, že tam pôjde. To zdravotnícke zariadenie dostane informáciu presne s časom, za koľko môžu záchrannú zdravotnú službu s pacientom čakať,“ priblížil riaditeľ Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Július Pavčo.

„To je dobré, že nebudeme potrebovať taký veľký počet personálu a vieme veľa vecí posunúť do verejného prostredia. Tým pádom nebudeme vytvárať taký tlak na lekárov a sestry v ambulanciách,“ myslí si riaditeľ INEKO Dušan Zachar

Informácie o tabletoch v záchrankách spracovala do reportáže v relácii Správy RTVS redaktorka Monika Maťová:

Do konca roka sa v rámci pilotnej prevádzky záchranári a zdravotníci na urgentoch musia naučiť pracovať so systémom. „Od 1. 1. po zaučení sa spustia do reality naprieč všetkými strediskami záchrannej zdravotnej služby na celom Slovensku,“ povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Odborníčka na digitálnu transformáciu hovorí, že s digitalizáciou v zdravotníctve meškáme už najmenej 10 rokov. Nemocnice vo vyspelých štátoch už dáta o pacientoch navzájom zdieľajú.

„Priamo sa zdieľajú dáta, aby sa pomohlo napríklad pri chorých na rakovinu, aby sa zlepšili tieto postupy, naozaj to Slovensko má veľkú cestu ešte pred sebou k digitálnej transformácii a musí pochopiť, čo je to digitálna transformácia,“ povedala Martina La Gall Maláková, zodpovedná za digitálnu transformáciu v OECD.

„My sme s Českom mali pred 15 rokmi rovnakú štartovaciu čiaru a niekam sa posunulo. U nás sa zabudlo naozaj na tieto inovácie,“ skonštatoval Pavčo. Digitalizáciu záchrannej zdravotnej služby sme zaplatili z eurofondov. Stála viac ako 5,5 milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko