Na hlavný obsah

Slovensko sa pýši replikou Westminsterského opátstva. Presahuje jedenásť metrov a je celé z ľadu

O diele z ľadu vraj už vedia aj v Londýne.

Slovensko sa pýši replikou Westminsterského opátstva. Presahuje jedenásť metrov a je celé z ľadu
Slávnostné otvorenie Tatranského ľadového dómu na Hrebienku vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/František Iván

Ľadoví sochári sa v Tatrách roky inšpirujú sa svetovými chrámami, pamiatkami UNESCO a udalosťami, ktoré hýbu svetom. Takto stavajú už jedenásť rokov po sebe Tatranský ľadový dóm. Tentokrát na Hrebienku pribudla ľadová stavba na pamiatku návštevy zosnulej britskej panovníčky Alžbety II.

„Máme 15. výročie návštevy kráľovnej Alžbety, ktorá navštívila Vysoké Tatry a Hrebienok. A našli sme práve Westminster Abbey. Je to totiž chrám, ktorý je najdôležitejší pre britskú rodinu,“ povedal manažér Tatranského ľadového dómu Lukáš Brodanský.

Informácie o ľadovom opátstve priniesla v Správach RTVS z regiónov redaktorka Ivana Ratkovská:

Je tradičným miestom korunovácií i posledného odpočinku anglických panovníkov. Hovoríme o Westminsterskom opátstve, kde v máji korunovali aj kráľa Karola III. V tom čase už v Tatrách vedeli, že z 1 800 ľadových blokov postavia jeho repliku. Stavali ju 20 ľadoví sochári.

„Nerealizujeme presnú kópiu stavby, vyberáme si z tej architektúry to, čo je pekné, podstatné a dôležité,“ priblížil ľadový sochár Rastislav Kromka.

„Ľadový dóm má v najvyššom bode až 11,5 metra. Je to jedna z najvyšších stavieb, akú sme tu mali. Takže pocit monumentálnosti je veľký,“ dodal Brodanský.

Hrad videl diplomat s britskými koreňmi

Ako kúsok domova v našich veľhorách vníma ľadový dóm diplomat s britskými koreňmi. „Možno sa inšpiruje veľa Slovákov, aby sa prišli pozrieť na originál v Londýne, ale myslím si, že umelci urobili úžasnú prácu, pretože vyzerá presne ako Westminster,“ uviedol veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Slovensku Nigel Marcus Baker.

Britský veľvyslanec prisľúbil, že prostredníctvom fotografií a videí sa táto ľadová replika dostane až priamo do Westminsterského opátstva a možno aj pred oči samotného kráľa Karola III.

„Dokonca dekan Westminsterského opátstva nám napísal otvorený list, kde pozdravuje návštevníkov. Kópia je tu zverejnená,“ prezradil Lukáš Brodanský.

Prekvapením pre turistov je akási ľadová lotéria. Raz za deň sa v neurčenú hodinu spustí zo žľabu v opátstve ľadová gulička s číslom. Kto ju získa , môže si ju odniesť ako pamiatku na toto miesto.

Pozrite si fotografie ľadového dómu na tatranskom Hrebienku:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny