Na hlavný obsah

Problémy po výbuchu bytovky v Prešove pokračujú. Výstavbu brzdia vysoké ceny materiálov

Bývalí majitelia bytov sú v neistote.

Problémy po výbuchu bytovky v Prešove pokračujú. Výstavbu brzdia vysoké ceny materiálov
Materiály na výstavbu novej bytovky sú pre bývalých majiteľov bytov vysoké. Foto: RTVS

Ani po vyše troch rokoch od zbúrania bytovky po výbuchu nevedia bývalí vlastníci bytov v Prešove, či sa im na mieste pôvodnej podarí postaviť novú. Dôvodom sú súčasné vysoké ceny materiálov. Už síce majú územné rozhodnutie a požiadali o stavebné povolenie, no hrozí, že si výstavbu už nebudú môcť dovoliť.

Bytovku chce na mieste pôvodnej stavať desať rodín. Parkovanie chcú zabezpečiť garážami na prvých troch podlažiach. „Je tam trochu atypické to, že je tam navrhnutý výťah pre automobily. Bežne sa to nepoužíva, lebo to nie je lacný špás,“ skonštatoval autor projektu bytovky Marián Ferjo.

Pôvodne chceli lacnejšie riešenie, vyhoveli však požiadavkám mesta. To si neskôr stanovilo ďalšie podmienky. Niektoré ich zaskočili. Napríklad polopodzemné kontajnery, ktoré v meste takmer nikde nie sú.

Problémom s výstavbou novej bytovky v Prešove sa v reportáži venoval redaktor RTVS Robert Latta:

„Predtým tam bolo 48 bytov, ktoré malo určitý počet kontajnerov. Ten počet kontajnerov tam ostal, nikto ich z miesta nezobral preč, a preto nám bolo divné, že teraz navrhujeme 15 bytov a zrazu potrebujeme ďalšie nové, polozapustené podzemné kontajnery,“ pokračoval Ferjo.

„Prekážky vnímam od začiatku negatívne, hlavne od mesta. To, že samotné územné konanie trvalo jedenásť mesiacov – k tomu sa nechcem ani vyjadrovať,“ podotkol Mojmír Květoň, predseda spoločenstva vlastníkov bytov zbúranej bytovky.

Prešovský primátor František Oľha argumentuje, že v tom čase nemal na konanie dosah. „Neviem úplne presne, v čom bol problém. Územné konanie je podpísané aj vydané, čiže už teraz asi nemá zmysel skúmať, prečo to v minulosti tak dlho trvalo,“ dodal.

Mesto zmenilo požiadavky

Dnes na polopodzemných kontajneroch mesto netrvá. V rámci stavebného povolenia už aj dalo kladné stanovisko za odbor dopravy.

„Poviem to úprimne – neviem, že to bolo medzi požiadavkami. Mesto do budúcnosti neuvažuje ani o polopodzemných kontajneroch v takýchto zástavbách. Polopodzemné kontajnery majú svoje výhody, ale na sídliskách o nich neuvažujeme,“ vysvetlil Oľha.

Je otázne, či napokon po vyše troch rokoch príprav bytovku na mieste postavia. Hovoria, že stratili veľa času a ceny sú už vyššie. Květoň hovorí, že vhodné obdobie na výstavbu premeškali.

Bývalí majitelia pre svoje platové podmienky nemusia výstavbu finančne zvládnuť. Rozpočet na výstavbu, ktorý sa prvýkrát vypočítal, je podľa neho mimo ich možnosti.

Ostáva im dúfať, že niektorá firma bude vedieť bytovku postaviť lacnejšie. Ak by sa to nepodarilo, bytovku by vôbec nemuseli začať stavať.

Vyšetrovanie sa ešte neukončilo

Po vyše troch rokoch nie je uzavreté ani vyšetrovanie príčin výbuchu. „Do vyšetrovania bol doručený posledný, zatiaľ potrebný znalecký posudok, na základe jeho obsahu sú naplánované ďalšie procesné úkony, predovšetkým výsluchy,“ informoval hovorca Krajského riad. Policajného zboru v Prešov Daniel Džobaník.

V prípade naďalej ostáva obvinených päť ľudí. Troch robotníkov polícia obvinila krátko po výbuchu, neskôr k nim pribudli ďalší dvaja

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny