Na hlavný obsah

Thunbergová na súde v Londýne vyhlásila, že je nevinná. Súd odročili na február

Vypočutie sa skončilo po necelej hodine.

Thunbergová na súde v Londýne vyhlásila, že je nevinná. Súd odročili na február
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová (uprostred) prichádza na Westminsterský súd v Londýne 15. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová obvinená z narúšania verejného poriadku v stredu (15. 11.) na londýnskom súde vyhlásila, že je nevinná. Dvadsaťročná ochrankyňa životného prostredia sa podľa úradov činu dopustila, keď počas októbrového protestu v Londýne nerešpektovala pokyny polície.

Vypočutie sa skončilo po necelej hodine, vlastný začiatok súdneho pojednávania bol stanovený na 1. februára, uviedla agentúra DPA.

Thunbergová dorazila k súdnej budove v Londýne obklopená reportérmi a kamerami. Na začiatku vypočutia uviedla svoje meno a dátum narodenia. Jej právnik požiadal, aby pre vyhrážky nemusela uvádzať svoju adresu vo Švédsku, a súd mu vyhovel.

Spolu s Thunbergovou je na súde viac ako 20 ďalších aktivistov, ktorí v októbri blokovali prístup k hotelu InterContinental v centre Londýna. Tam sa za účasti manažérov priemyselných firiem konalo fórum o energetike. Všetci boli do februárového súdu prepustení na kauciu, uviedla AP.

Pred súdnou budovou v stredu čakal dav novinárov a klimatických aktivistov. Prišli aj členovia organizácií Greenpeace a Fossil Free London, ktorí prostredníctvom plagátov žiadali, aby „znečisťovatelia platili“.

Polícia Thunbergovú zadržala 18. októbra a potom ju prepustila na kauciu. Ak ju súd zistí vinnou, hrozí jej pokuta až 2 500 libier (skoro 2 900 eur), uvádza Reuters. Tento rok už švédsku aktivistku zadržali na protestoch vo Švédsku, Nórsku a Nemecku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet