Na hlavný obsah

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová čelí obvineniu. Podľa britskej polície narušila verejný poriadok

Zúčastnila sa na proteste proti energetickým gigantom.

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová čelí obvineniu. Podľa britskej polície narušila verejný poriadok
Environmentálnu aktivistku Gretu Thunbergovú odviedli policajti počas protestu Oily Money Out v Londýne. Foto: TASR/AP Photo/Kin Cheung

Britská polícia v stredu (18. 10.) obvinila švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z priestupku voči verejnému poriadku po tom, čo bola v utorok (17. 10.) zadržaná v Londýne na proteste proti schôdzke lídrov energetických spoločností. Informuje o tom agentúra AFP.

Thunbergová (20) bola jednou z 26 osôb, voči ktorým londýnska Metropolitná polícia vzniesla obvinenia. Švédsku aktivistku obvinili z nedodržania podmienok upravujúcich konanie verejných zhromaždení a následne prepustili na kauciu. Pred londýnsky súd, ktorý bude riešiť jej prípad, by mala predstúpiť 15. novembra.

Gretu Thunbergovú zadržala polícia v utorok a odviedla ju do označenej dodávky po tom, čo sa pripojila k protestu organizovanému environmentálnymi iniciatívami Fossil Free London a Greenpeace.

Stovky protestujúcich sa zišli pred hotelom InterContinental London Park Lane, v ktorom sa konalo stretnutie popredných predstaviteľov ropného a plynárenského priemyslu v rámci platformy Energy Intelligence Forum. Klimatickí aktivisti sa pritom pokúsili zablokovať všetky vstupy do hotela.

Ešte pred svojím zadržaním Thunbergová kritizovala údajné dohody, ktoré za „zatvorenými dverami“ uzatvárajú politici s predstaviteľmi ropných a plynárenských spoločností.

Londýnska polícia uviedla, že protestujúcich aktivistov vopred upozornila na to, že nesmie dôjsť k narušeniu verejného poriadku. Vyzývala tiež demonštrantov, aby sa v rámci protestu presunuli z cesty na chodník.

Thunbergová sa stala tvárou mladých klimatických aktivistov na celom svete po tom, čo každý týždeň v roku 2018 organizovala protesty pred švédskym parlamentom, ktoré sa neskôr rozšírili do mnohých krajín sveta. Tento rok ju zadržala alebo odviedla polícia z protestov vo Švédsku, v Nórsku aj Nemecku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet