Na hlavný obsah

USA a Čína sa dohodli na obnovení komunikácie medzi armádami

Obaja lídri sa stretli v mestečku Woodside v štáte Kalifornia.

USA a Čína sa dohodli na obnovení komunikácie medzi armádami
Vľavo čínsky prezident Si Ťin-pching a vpravo americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching sa dohodli, že obnovia komunikáciu na vysokej úrovni medzi armádami oboch krajín. Obaja lídri sa v stredu (15. 11.) stretli v mestečku Woodside v americkom štáte Kalifornia. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na správy čínskych štátnych médií.

Biden a Si Ťin-pching sa takisto dohodli, že vytvoria spoločné vládne rozhovory o využívaní umelej inteligencie. Zároveň sa zhodli na vytvorení pracovnej skupiny pre spoluprácu v boji proti narkotikám. Informovala o tom štátna tlačová agentúra Sinchua.

„Americká strana by mala ukončiť vyzbrojovanie Taiwanu a podporiť mierové zjednotenie Číny,“ varoval Si Ťin-pching šéfa Bieleho domu. Si Ťin-pching počas rozhovoru tiež povedal Bidenovi, že Čína sa nesnaží „predbehnúť alebo zosadiť Spojené štáty“. Zdôraznil, že USA „by nemali plánovať potláčanie Číny“.

„Čína nepôjde starou cestou kolonizácie a drancovania. Nevydá sa ani nesprávnou cestou hegemónie, keď sa krajina stane silnou,“ povedal čínsky prezident. Zároveň varoval Washington, že Peking nie je spokojný so sankciami a ďalšími opatreniami voči čínskym firmám.

Biden a Si rokovali popri summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Naposledy sa osobne stretli vlani v novembri na indonézskom ostrove Bali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet