Na hlavný obsah

Prezidenti Biden a Si Ťin-pching sa stretli v Kalifornii. Je potrebné vyvarovať sa konfliktu, zaznelo pred rokovaním

Urovnanie sporov sa však od stredajšieho stretnutia podľa médií neočakáva.

Prezidenti Biden a Si Ťin-pching sa stretli v Kalifornii. Je potrebné vyvarovať sa konfliktu, zaznelo pred rokovaním
Prezident USA Joe Biden víta čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching sa stretli v historickom sídle Filoli, asi 40 kilometrov južne od San Francisca.

Kalifornské stretnutie lídrov dvoch najväčších svetových ekonomík sa koná na okraj summitu Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) a rok po ich poslednom rokovaní v Indonézii.

Pred vstupom do honosnej vily si obaja podali ruky a podľa televízie CNN bolo privítanie vrelé, hoci stretnutie prichádza v čase niekoľkých svetových kríz.

V úvode rokovania, ktorého sa na oboch stranách zúčastňuje početná vládna delegácia, zazneli slová o americkej a čínskej zodpovednosti pred zvyškom sveta a potrebe vyvarovať sa konfliktu. Po úvodných prejavoch sa začalo rokovanie za zatvorenými dverami.

Biden na úvod schôdzky poznamenal, že osobné rokovanie je nenahraditeľné. „Poznáme sa dlho,“ povedal. „Nie vždy sme sa zhodli, ale považoval som naše predchádzajúce rozhovory za priame a úprimné,“ dodal.

Podľa šéfa Bieleho domu je absolútne zásadné, aby sa s čínskym náprotivkom jasne pochopili. Taktiež, aby súperenie medzi Washingtonom a Pekingom neprerástlo do konfliktu. S Čínou môžu Spojené štáty podľa Bidena spolupracovať napríklad v otázkach týkajúcich sa umelej inteligencie (AI) či ochrany klímy.

Čínsky prezident na úvod schôdzky poznamenal, že od ich posledného stretnutia na Bali sa toho vo svete veľa udialo. „Svet sa vymanil z pandémie covidu, ale stále bojuje s obrovskými následkami,“ povedal. Svetová ekonomika sa spamätáva, ale pomaly, a zaťažuje ju protekcionizmus, myslí si Si.

Planéta Zem je pritom podľa čínskeho prezidenta dostatočne veľká na to, aby uspela Čína aj Spojené štáty.

Konflikt by vraj mali neznesiteľné následky

Washington a Peking sa podľa čínskeho prezidenta k sebe „nemôžu otočiť chrbtom“. Konflikt a konfrontácia by vraj totiž mali neznesiteľné následky pre obe strany. Vzťah medzi USA a Čínou čínsky prezident preto označil za „najdôležitejší bilaterálny vzťah na svete“.

Po úvodných vyjadreniach museli rokovaciu sieň upustiť televízne kamery a začala schôdzka za zatvorenými dverami.

Podľa denníka The New York Times (NYT) sa po rokovaní neočakáva verejný prejav čínskeho prezidenta, ale Biden bude mať na mieste tlačovú konferenciu.

Miesto konania stretnutia Biely dom do predvečera rokovania držal v tajnosti, zrejme aj v snahe zabrániť možným demonštráciám v blízkosti objektu. Predpokladá sa, že prezidenti spolu tiež obedujú a prejdú sa rozľahlými záhradami luxusného sídla.

Sídla Googlu, Applu či spoločnosti Meta sa od Filoli nachádzajú zhruba len 30 minút jazdy autom, píše v tejto súvislosti NYT.

V komplexe sa tiež v minulosti nakrúcalo niekoľko filmov, vrátane romantickej komédie Svadby podľa Mary s Jennifer Lopezovou. Predstavitelia Bidenovej administratívy NYT povedali, že nevedia, čo bude podávané na obed. Na mieste je však reštaurácia aj pojazdný vínny bar, dodáva denník.

Urovnanie sporov sa neočakáva

Urovnanie dlhotrvajúcich sporov sa však od stredajšieho stretnutia podľa médií neočakáva, obe strany pred schôdzkou hovorili o „stabilizácii“ vzťahov a zlepšení komunikácie.

Čínska diplomacia zároveň vyzvala USA, aby sa nesnažili meniť Čínu a nepoškodzovali jej záujmy.

Jedným z bodov je v tomto smere americká spolupráca s Taiwanom. Na ten si Peking robí nároky a považuje ho za jednu zo svojich provincií, hoci po desaťročia funguje ako nezávislá krajina s demokratickým zriadením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet