Na hlavný obsah

V Británii závratne rastú prípady kvapavky. Proti sexuálne prenosnej chorobe chcú začať očkovať

Bola by tak prvou krajinou s očkovaním tohto typu.

V Británii závratne rastú prípady kvapavky. Proti sexuálne prenosnej chorobe chcú začať očkovať
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Spojené kráľovstvo sa chystá začať očkovaciu kampaň proti kvapavke, pretože počet prípadov tejto pohlavne prenosnej choroby bol vlani v krajine najvyšší od roku 1918, keď sa začali viesť záznamy. Píše o tom denník The Times.

Vakcínu MenB, ktorá je primárne určená ako ochrana pred meningokokovou infekciou, majú lekári prednostne ponúkať mužom, ktorí sa sexuálne stýkajú s inými mužmi. Pretože u nich je výskyt ochorenia najvyšší.

Odporúčanie pre očkovanie vydal britský Výbor pre vakcináciu a imunizáciu (JCVI), ktorý poukázal na to, že v roku 2022 počet prípadov kvapky vzrástol o 50 percent na viac ako 80-tisíc.

Zdravotníkov navyše znepokojuje, že rastie počet prípadov ťažko liečiteľných infekcií, na ktoré nezaberá najhojnejšie využívané antibiotikum ceftriaxón.

„Zavedenie očkovania vakcínou MenB pre prevenciu kvapavky v Anglicku by bolo prvým očkovacím programom tohto druhu na svete. Významne by pomohlo znížiť počet prípadov kvapavky, ktoré sú aktuálne na historickom maxime,“ uviedol šéf JCVI Andrew Pollard.

Vakcína proti meningokoku môže chrániť aj pred kvapkou, ktorú spôsobuje takzvaná gonokoková infekcia. Podľa štúdií dokáže zabrániť nákaze u 33 až 42 percent očkovaných.

Kapavka patrí medzi najrozšírenejšie sexuálne prenosné choroby na svete. Ochorenie má zvyčajne charakter hnisavého zápalu slizníc vylučovacích a pohlavných orgánov. Niekedy tiež môže zasiahnuť konečník, hltan alebo očné spojivky. U mužov je spojená s rizikom zápalu prostaty. U žien hrozí, že nebudú môcť otehotnieť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet