Na hlavný obsah

Vysťahovanie seniorov v Trenčianskych Tepliciach má dohru. Komisárka podala podnet na generálnu prokuratúru

Obáva sa, že konanie primátorky bolo nezákonné.

Vysťahovanie seniorov v Trenčianskych Tepliciach má dohru. Komisárka podala podnet na generálnu prokuratúru
Štefan Bábik - jeden z vysťahovaných seniorov. Foto: RTVS

Vysťahovanie seniorov z mestskej budovy v Trenčianskych Tepliciach má dohru. Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská podala podnet na generálnu prokuratúru. Obáva sa, že konanie primátorky bolo nezákonné. Mesto argumentuje, že sa nedopustilo protiprávneho konania.

Štefan Bábik musel byt v mestskej budove, v ktorej býval 23 rokov, opustiť náhle. Nestihol si zobrať ani všetky veci, prišiel aj o barle. Správcovia budovy vymenili zámky, k domu pristavili nákladné autá.

„Násilím, doslova psychickým násilím. Vyhadzovalo sa všetko cez okná, cez dvere, rozbilo sa to. Nový nábytok, všetko sa vyhadzovalo preč,“ spresnil bývalý nájomník Bábik.

Vysťahovaniu seniorov sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Dominika Kusá:

Hrozilo, že invalidný senior bude bývať v garáži. „Keby som nemal kamaráta, čo ma zobral k sebe bývať, tak som buď v garáži, alebo tu v jeepe spávam,“ priznal Bábik.

Prípad RTVS sleduje od mája. Prvýkrát sa mali jedenásti seniori vysťahovať do konca júna. Vedenie kúpeľného mesta po medializácii urobilo ústupok a nájomné zmluvy im predĺžilo do konca septembra.

Budova je podľa radnice v zlom stave, pre zlú elektroinštaláciu tam hrozí skrat. Na otázky o možnej obnove a opätovnom nasťahovaní nájomníkov odmietli reagovať. O stretnutie RTVS požiadala aj primátorku Trenčianskych Teplíc Zuzanu Frajkovú Ďurmekovú. Pre pracovné povinnosti sa však s nami nestretla.

Podľa mesta budovu opustili dobrovoľne

Mesto RTVS poslalo písomné vyjadrenie. „Zdôrazňujeme, že všetci bývalí obyvatelia dotknutú budovu po skončení nájomných pomerov opustili dobrovoľne. Žiadna osoba nezostala bez ubytovania,“ napísala radnica.

„Nikomu nič mesto nenašlo, neponúklo. Doslova vás vyhodili na ulicu ako psov. Hľadaj si,“ vysvetlil Bábik.

Na možné porušovanie práv seniorov upozorňovala vedenie samosprávy aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

„Na porušovanie dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím, právnych predpisov SR aj Ústavy SR. V predmetnej veci nebolo vydané právoplatné rozhodnutie súdu, ktorým by súd uložil nájomníkom vypratať byty,“ uviedla hovorkyňa Úradu komisára pre osoby so zdravotných postihnutím Elena Koritšánska.

Komisárka sa preto obrátila na generálnu prokuratúru. „Domnieva sa, že postup a kroky primátorky Trenčianskych Teplíc môžu napĺňať skutkovú podstatu trestného činu, zneužitia právomocí verejného činiteľa,“ ozrejmila Koritšánska.

„Mesto je presvedčené o tom, že sa nedopustilo žiadneho protiprávneho konania a prípadné kroky zo strany predstaviteľov Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím môžu byť determinované z nedostatočného poznania veci,“ dodalo v písomnom stanovisku mesto.

Generálna prokuratúra podnet postúpila Krajskej prokuratúre v Trenčíne. Vyjadria sa neskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny