Na hlavný obsah

Žreb EURO 2024: Bratské derby s Čechmi v základnej skupine nebude, v hre sú však zvuční súperi

Slováci si zabezpečili miesto v treťom výkonnostnom koši.

Žreb EURO 2024: Bratské derby s Čechmi v základnej skupine nebude, v hre sú však zvuční súperi
Na snímke slovenský futbalista Ľubomír Šatka (štvrtý sprava) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu. Foto: TASR

Kvalifikácia na futbalové EURO 2024 je už pre 21 istých účastníkov minulosťou. Na kontinentálny šampionát sa tretíkrát v rade prebojovali aj Slováci.

Úplným suverénom kvalifikácie sa stali Portugalci, ktorí ovládli všetkých desať zápasov v J-skupine a ako jediní nestratili ani bod, pričom inkasovali len dva góly. Tie im uštedrili práve zverenci Francesca Calzonu.

Napodobniť Portugalcov mohli aj Francúzi. Tí však v poslednom 10. kole zaváhali, remizovali s Gréckom 2:2 a prišli o prvé body. Miestenku do Nemecka si na poslednú chvíľu zabezpečili Chorváti, ktorí na domácej pôde zdolali Arménsko.

Na šampionáte nebudú chýbať ani Česi, ktorí postúpili z druhého miesta E-skupiny po tom, čo ovládli duel s Moldavskom 3:0. Naši západní susedia boli v hre aj o prvú pozíciu, Albánci by však museli prehrať s Faerskými ostrovmi, čo sa nestalo.

Po poslednom kole oslavovali postup aj Slovinci. Tí v priamom súboji zdolali Kazachstan 2:1. Rovnako sa tešili aj Taliani, ktorých na šampionát posunula bezgólová remíza s Ukrajinou. Boj o prvú priečku I-skupiny zvládli lepšie Rumuni, ktorí porazili taktiež v priamom súboji Švajčiarov 1:0.

Slováci v treťom výkonnostnom koši

Pozornosť futbalového sveta sa teraz z trávnikov presunie do Hamburgu, kde sa v sobotu 2. decembra uskutoční žreb turnaja.

Na kontinentálnom šampionáte sa predstaví 24 celkov, ktoré rozdelia do štyroch košov podľa rebríčka na základe výsledkov dosiahnutých v kvalifikácii. Najdôležitejším kritériom je konečné umiestnenie v kvalifikačnej skupine.

Na EURO sa kvalifikovali celky, ktoré obsadili v skupine prvé dve priečky. Platí, že desať víťazov skupín musí byť vyššie ako desať postupujúcich z druhých miest. Druhým kritériom je počet získaných bodov s tým, že body získané proti poslednému tímu v šesťčlennej skupine sa škrtajú.

Už pred tohtotýždňovými poslednými zápasmi bolo jasné, že v Hamburgu vyžrebujú z prvého koša hostiteľov Nemcov a istých víťazov skupín: Portugalcov, Francúzov, Španielov a Belgičanov. V pondelok (20. 11.) ich doplnilo aj Anglicko, ktoré remizovalo so Severným Macedónskom.

V druhom koši sa objavia Maďari, Turci, Rumuni, Dáni, Albánci a Rakúšania.

Z tretieho výkonnostného koša vyžrebujú Holanďanov, Škótov, Chorvátov, Slovincov, Slovákov a Čechov. Už teraz je tak jasné, že derby medzi Slovákmi a Čechmi v základnej skupine neuvidíme.

Až do štvrtého koša sa prepadli Taliani, ktorí si postup na ME zabezpečili v priamom súboji po bezgólovej remíze s Ukrajinou. Talianov doplnia v poslednom koši Srbi, Švajčiari a traja postupujúci z play-off Ligy národov.

V play-off aj štvrťfinalista ME 2016

Okrem priamych postupujúcich sú známe aj mužstvá, ktoré sa pobijú o postup na EURO 2024 cez play-off Ligy národov. V A-vetve sú to Poliaci, Estónci, Wales a jeden z trojice Fínsko/Ukrajina/Island. V B-vetve zabojuje Izrael, Bosna a Hercegovina a dvaja z trojice Fínsko/Ukrajina/Island. Jedinou kompletnou play-off zostavou je C-vetva, v ktorej sa predstaví Gruzínsko, Grécko, Kazachstan a Luxembursko.

Žreb play off sa uskutoční vo štvrtok (23. 11.) vo švajčiarskom Nyone. Semifinále je na programe 21. marca, finále 26. marca 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport