Na hlavný obsah

Prázdne školské lavice, plné čakárne u lekárov. Respiračné ochorenia opäť zatvárajú školy

Najviac chorých je v Košickom a Trnavskom kraji.

Prázdne školské lavice, plné čakárne u lekárov. Respiračné ochorenia opäť zatvárajú školy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prázdne školské lavice aj plné čakárne u lekárov. Respiračné ochorenia sa rozširujú. Za uplynulý týždeň prerušili vyučovanie v jedenástich základných a 33 materských školách na Slovensku. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) očakáva, že chorobnosť sa do Vianoc ešte zvýši.

Úrad verejného zdravotníctva informoval, že najviac chorých školákov je v Košickom a Trnavskom kraji, kde vyučovanie museli prerušiť až na jedenástich školách.

„Z toho bolo deväť materských škôl a dve základné školy. Najviac týchto zariadení uzatvorili v okrese Galanta,“ uviedla vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Trnava Dagmar Kollárová.

Zatvorená počas celého minulého týždňa bola aj základná škola s materskou školou vo Vlčkovciach. „Zaznamenali sme 42-percentnú chorobnosť detí v materskej škôlke a chorobnosť pracovníčok v školskej jedálni. Dnes sa všetci opäť vrátili a situácia je oveľa lepšia,“ informovala riaditeľka ZŠ a MŠ Vlčkovce Marta Šišková.

Zatvoreným školám sa v Správach RTVS venovali redaktori RTVS Vlado Hulík a Barbora Škulová:

Najmenej chorých je v Trenčianskom kraji

Naopak, najmenej chorých je v Trenčianskom kraji. V rámci celého Slovenska eviduje ÚVZ hlásených viac ako 50-tisíc prípadov respiračných chorôb. Najmä u detí do päť rokov.

„Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia stúpla podľa hlásení lekárov v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o takmer jedenásť percent,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

„Zároveň nám stúpa počet prípadov infekcie COVID-19. Dokonca s takými nešpecifickými príznakmi ako vracanie s hnačkami,“ povedal všeobecný lekár pre deti a dorast Martin Matejka.

Nárast počtu pacientov evidujú aj lekári v ambulanciách.

Podľa Matejku pred niekoľkými týždňami dominovali zápaly uší a vonkajšieho zvukovodu, čo skončilo zápalmi prínosových dutín, hrdiel a kašľom. Tiež vyzval rodičov, aby choré deti nedávali do kolektívov.

Hygienici aj lekári preto odporúčajú staré známe pravidlá. A to nosenie respirátora vo väčšej skupine ľudí, časté vetranie miestností, či odstup od ľudí s príznakmi ochorenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko