Na hlavný obsah

Cyklotrasu v centre Bratislavy kritizuje už aj krajská polícia. Primátor prisľúbil zmenu

Vallovi poslali list.

Cyklotrasu v centre Bratislavy kritizuje už aj krajská polícia. Primátor prisľúbil zmenu
Zmeny v doprave zaviedlo mesto v septembri. Foto: TASR/Dano Veselský

Cyklotrasu na Vajanského nábreží v bratislavskom Starom Meste najnovšie kritizuje aj Krajský dopravný inšpektorát. Primátorovi poslal list, v ktorom navrhol, aby sa organizácia dopravy v jednej časti vrátila do pôvodného stavu.

Po úprave Vajanského nábrežia nespokojná verejnosť kritizovala zmeny a poukazovala na dennodenné zápchy. Ku kritikom sa teraz pridali aj policajti z Krajského dopravného inšpektorátu.

„Požiadali nás o zrušenie tohto projektu. Dokonca je tam taký návrh, že vytvorenie ochranných jazdných pruhov pre cyklistov,“ uviedla prvá námestnícka primátora Bratislavy Tatiana Kratochvílová.

Cyklotrase, ktorá vyvolala vášne medzi vodičmi v hlavnom meste, sa viac v reportáži v Správach RTVS venovala Barbora Škulová:

Prísľub zmeny

Dopravný inšpektorát kritizuje aj nedostatočnú šírku jazdných pruhov. „Naša výkresová dokumentácia bola v normách. Fyzický priestor bol chybne zameraný. Keď sme to pochopili, bol urobený dopravný projekt, ktorý išiel na krajský dopravný inšpektorát. Pri zmene počasia to určíme a budeme pripravení zmenu urobiť tak, aby to všetko bolo správne,“ prisľúbil primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Krajské dopravný inšpektorát konštatuje, že išlo o podnet na základe hodnotenia dopravno-bezpečnostnej situácie.

„Dopravný inšpektorát nie je oprávnený rozhodovať o zmene organizácie dopravy, ani ukladať úlohy cestnému správnemu orgánu a obci, prípadne správcovi komunikácie,“ upresnil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru Bratislava Michal Szeiff.

Nespokojní odborníci

Aj odborníci si myslia, že nová cyklotrasa je navrhnutá nevhodne. „Maľovať na cesty cyklistické cestičky a ohrozovať jedných, obmedzovať druhých a takýmto spôsobom zmenšovať priestor pre automobily, pretože niekto si myslí, že vraj máme presadnúť na bicykle, to nepokladám za rozumné,“ myslí si motoristický novinár Alexander Štefuca.

„Danú trasu som si prešiel niekoľkokrát aj ako cyklista a môžem povedať, že nie je pre cyklistov bezpečná, lebo chvíľu je cyklopruh samostatný, chvíľu je s bus pruhom a chvíľu je zmiešaný so všetkými vozidlami,“ povedal dopravný analytik Jozef Drahovský.

Magistrát pripomína, že sa snaží hľadať kompromisné riešenia pre všetky druhy dopravy. Vodičom odporúča, aby využívali najmä Einsteinovu ulicu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny