Na hlavný obsah

Dehonestovať študentov je nevhodné, vyhlásil minister Drucker. Ich rada od premiéra naďalej žiada ospravedlnenie

Ten zatiaľ na výzvu študentov nereagoval.

Dehonestovať študentov je nevhodné, vyhlásil minister Drucker. Ich rada od premiéra naďalej žiada ospravedlnenie
Zľava študent Marek Janiga a premiér Robert Fico. Foto: RTVS

Študentská rada vysokých škôl opätovne žiada premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa ospravedlnil študentovi Marekovi Janigovi za status na sociálnej sieti. Po stretnutí s ministrom školstva to povedala predsedníčka rady.

Ako uviedol šéf rezortu Tomáš Drucker (Hlas-SD) – dehonestovať študentov, ktorí diskutujú v akademickom prostredí, je nevhodné.

„Budeme naďalej apelovať, aby sa pán premiér verejne ospravedlnil nielen Marekovi Janigovi, na ktorého verejne zaútočil a šikanoval ho na Facebooku,“ vyhlásila predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Zuzana Hozlárová.

,,Ak má mať študent s pubertálnymi vyrážkami na nose prednosť pred dekanom právnickej fakulty a určovať, čo je pravda a čo nie, Boh ochraňuj túto krajinu,“ napísal v statuse premiér.

Stretnutiu študentov s ministrom školstva sa v Správach RTVS venoval redaktor Jakub Horáček:

Tieto slová v uplynulých dňoch venoval premiér študentovi právnickej fakulty Marekovi Janigovi. Ten s ďalšími študentmi žiadal dekana právnickej fakulty o argumenty, prečo obhajuje zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). V stredu (27. 12.) sa študenti v tejto súvislosti stretli s ministrom školstva.

„Predovšetkým som chcel uistiť študentov na Slovensku, ale aj osobne pána Janigu, o tom, že ministerstvo školstva a ja osobne považujem akademické slobody za nedotknuteľné,“ skonštatoval Drucker.

„Táto téma nevznikla len tak z ničoho. Rozprávali sme sa o ďalších témach, ktoré by bolo treba otvoriť v školstve. O dialógu ako takom,“ dodal študent Právnickej fakulty Univerzity Komenského Marek Janiga.

Fico zatiaľ nereagoval

Premiér zatiaľ na výzvu študentov nereagoval. Viac ako 30 pedagógov z právnickej fakulty mu napísalo list.

„Považujeme za neprijateľné, aby predstavitelia politickej moci verejne zhadzovali študentov pre to, že zostávajú verní tomu, čo je v zmysle stáročnej tradície, i podľa zákona, poslaním vysokoškolského prostredia: slobodná vecná diskusia o vážnych spoločenských otázkach a rozvíjanie kritického myslenia,“ píše sa v liste.

Minister školstva tvrdí, že s predsedom vlády o tejto veci nediskutovali. „Nie som hovorca pána premiéra, ani nemám dôvod ho nejakým spôsobom komentovať. Moja pozícia je minister školstva a chcel som debatovať aj o tejto situácii,“ povedal Drucker.

Tomáš Drucker študentom prisľúbil, že v budúcnosti vytvorí pracovné skupiny, kde budú študenti môcť diskutovať o aktuálnych problémoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko