Na hlavný obsah

Demografická kríza v Taliansku: Krajine hrozí, že do roku 2050 príde o osem miliónov ľudí v produktívnom veku

Poukázal na to popredný taliansky výskumný inštitút CENSIS.

Demografická kríza v Taliansku: Krajine hrozí, že do roku 2050 príde o osem miliónov ľudí v produktívnom veku
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

V roku 2050 bude mať Taliansko o takmer osem miliónov menej ľudí v produktívnom veku ako v súčasnosti. Poukázal na to v piatok (1. 12.) popredný taliansky výskumný inštitút CENSIS. Informuje o tom agentúra ANSA.

Obavy vzbudzujú aj výdavky na sociálne zabezpečenie, ktoré by sa mali zvýšiť zo súčasných 131 miliárd eur na 177 miliárd eur v roku 2050, oznámil ďalej inštitút v rámci svojej 57. výročnej správy.

Medzi ďalšími zisteniami sa uvádza, že 74 percent Talianov v súčasnosti podporuje eutanáziu. Osemdesiatsedem percent zamestnaných ľudí už nepovažuje prácu za kľúčovú hodnotu vo svojom živote. Do roku 2050 by malo Taliansko stratiť približne 4,5 milióna obyvateľov. To by zodpovedalo zániku jeho dvoch najväčších miest – Ríma a Miláno.

Prognózovaný demografický prepad súvisí podľa výskumníkov s pravdepodobným poklesom počtu obyvateľov mladších ako 65 rokov o 9,5 milióna a nárastu počtu obyvateľov starších ako 65 rokov o 4,6 milióna do roku 2050.

„Všeobecne predvídateľné účinky určitých hospodárskych a sociálnych procesov sa zrejme vylúčili z kolektívnej agendy krajiny, alebo sa v každom prípade podceňujú,“ uzavreli zostavovatelia správy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet