Na hlavný obsah

Ekologickí aktivisti zablokovali časť obchvatu v Amsterdame. Polícia 300 z nich zadržala

Protestovali proti využívaniu fosílnych palív.

Ekologickí aktivisti zablokovali časť obchvatu v Amsterdame. Polícia 300 z nich zadržala
Ekologickí aktivisti blokovali hlavný obchvat okolo Amsterdamu. Foto: TASR/AP

Ekologickí aktivisti v sobotu (30. 12.) zablokovali južnú časť diaľničného obchvatu Amsterdamu blízko sídla banky ING na protest proti tomu, že táto spoločnosť financuje využívanie fosílnych palív. Agentúra DPA informovala, že polícia 300 demonštrantov dočasne zadržala. Sedem z nich obvinila, že blokádou diaľnice vytvorili situáciu životne nebezpečnú pre seba aj ďalších účastníkov cestnej premávky.

Sobotný protest zorganizovala skupina Extinction Rebellion. Aktivisti uviedli, že demonštrovali „za bezpečnosť nás všetkých“. „Holandsko je nízko položenou krajinou a ohrozuje ho vzostup hladiny oceánov. Chceme zabezpečiť budúcnosť nás všetkých, „dodali. Niektorí z protestujúcich niesli transparent s nápisom „Change or die“ (Zmeniť alebo zomrieť) alebo s nápisom vyzývajúcim ING, aby nefinancovala projekty s využitím plynu a ropy. Iní sa rukami prilepili k povrchu vozovky. ING poukazuje na to, že do roku 2040 zastaví financovanie ťažby ropy a plynu. Podľa klimatických aktivistov je to však nedostatočné.

Amsterdamská radnica demonštráciu na diaľnici A10 zakázala, aktivisti ale neposlúchli a odmietli sa presunúť na bezpečné miesto, ktoré im úrady určili. Polícia obchvat po niekoľkých hodinách vyčistila, podľa holandských médií to išlo do značnej miery v pokoji.

Polícia podľa agentúry AP kritizovala demonštrantov kvôli tomu, že blokujú komunikáciu blízko jednej z hlavných nemocníc v Amsterdame.

Predtým počas tohto roka holandská odnož Extinction Rebellion niekoľkokrát zablokovala hlavný cestný ťah v Haagu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet