Na hlavný obsah

Hnutie Slovensko chce vláde vysloviť nedôveru, PS avizuje podanie ústavnej sťažnosti

Opozícia kritizuje zámer vlády zrušiť špeciálnu prokuratúru.

Hnutie Slovensko chce vláde vysloviť nedôveru, PS avizuje podanie ústavnej sťažnosti
Zľava predseda a podpredseda parlamentu PS Michal Šimečka a predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. Foto: TASR/Jaroslav Novák, RTVS

Poslanci hnutia Slovensko začínajú zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Chcú na nej vysloviť nedôveru vláde. Robia tak v reakcii na zámer vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Vláda podľa hnutia „vedome pácha úkladný atentát na právny štát“. Tvrdí, že vláde ide len o zabezpečenie beztrestnosti jej blízkych ľudí podozrivých z korupcie, založenia zločineckej skupiny a hrubého zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Hnutie tvrdí, že ÚŠP má historické výsledky v odhaľovaní politickej korupcie a vláda ho likviduje účelovo. „Ide to urobiť v skrátenom legislatívnom konaní, bez možnosti pripomienok a odbornej diskusie,“ pripomína.

„Vláda úmyselným útokom na kľúčový pilier spravodlivosti pácha vedomú demontáž právneho štátu. Nie je viac hodná Slovensko viesť. Preto zároveň začíname zbierať podpisy pod vyslovenie nedôvery vláde,“ uzavrelo hnutie Slovensko.

PS avizuje podanie ústavnej sťažnosti

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) hovorí v súvislosti s vládnym zámerom zrušiť ÚŠP o naplnení najhoršieho scenára. Šéf PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka opätovne avizoval podanie ústavnej sťažnosti. Kritizoval, že legislatíva má byť prijatá v skrátenom legislatívnom konaní.

„Skrátené legislatívne konanie je jasne protiústavné. Je to absolútne vylúčenie demokratickej diskusie, parlamentnej opozície, odbornej verejnosti. Ústavné súdy takéto postupy opakovane hodnotia ako neprípustné,“ zdôraznil Šimečka. Ako podotkol, robí sa tak cez prílepok – zmenou Trestného zákona.

Pozrite si záznam tlačovej konferencie hnutia Progresívne Slovensko:

Existencia ÚŠP sa podľa neho osvedčila pri stíhaní korupcie na najvyšších miestach a vláda ho ruší s cieľom dosiahnutia beztrestnosti a pomsty. Upozornil, že právomoci nad vyšetrovaniami zásadných káuz chce vláda vrátiť krajským prokuratúram a dohľad nad nimi dať generálnemu prokurátorovi SR.

Kritizoval tiež navrhované znižovanie trestných sadzieb za niektoré korupčné a majetkové trestné činy.

„Podáme tiež avizovanú ústavnú sťažnosť, máme na to potrebných 32 poslancov. Odmietli sme sa prezentovať na schôdzi a budeme argumentovať v rozprave. A proti tomuto brutálnemu zásahu do právneho štátu a spravodlivosti na Slovensku budeme protestovať aj vo verejnom priestore,“ dodal s tým, že miesto, čas a formu protestu PS oznámi po koordinácii s ďalšími opozičnými stranami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko