Na hlavný obsah

Holandsko zverejnilo konečné výsledky volieb. Líder krajne pravicovej strany s najvyšším mandátom hľadá spojencov

Mnohé strany s výhercom volieb odmietajú spoluprácu.

Holandsko zverejnilo konečné výsledky volieb. Líder krajne pravicovej strany s najvyšším mandátom hľadá spojencov
Líder holandskej krajne pravicovej Strany pre slobodu (PVV) Geert Wilders. Foto: TASR/AP

Konečné výsledky volieb, ktoré v piatok (1. 12.) zverejnila holandská volebná komisia, potvrdili jasné víťazstvo krajne pravicovej Strany pre slobodu (PVV). Strana Geerta Wildersa získala 37 mandátov.

Ako druhá v hlasovaní skončila spoločná kandidátka holandskej Strany práce (PvdA) a Zelenej ľavice (GL) s 25 mandátmi, favorizovaná vládna Ľudová strana pre slobodu a demokraciu (VVD) skončila tretia s 24 kreslami.

Na štvrtom mieste sa umiestnila strana Nová spoločenská zmluva (NSC) s 20 kreslami v 150-člennom parlamente. Lídrovi PVV sa ale stále nedarí začať vytvárať vládnu koalíciu, NSC a VVD s ním totiž nechcú začať rokovania, píšu holandské médiá.

Z viac ako 13 miliónov voličov ich 22. novembra hlasovalo necelých 10,5 milióna, napísal denník NL Times. Takmer 70 000 holandských voličov hlasovalo v cudzine. Volebná účasť bola 77,7 percenta. Je to menej ako v roku 2021, keď bola 78,7 percenta, a v roku 2017, keď bola dokonca 81,9 percenta.

Spájanie strana VVD odmietla

Už po oznámení prvých odhadov volebných výsledkov bolo jasné, že krajná pravica nemôže vládnuť sama a potrebuje koaličných partnerov. Tie ale nie je jednoduché nájsť. Samotný Wilders sa po hlasovaní vyslovil za koalíciu s novou stranou NSC, protestnou stranou poľnohospodárov (BBB) a pravicovou liberálnou VVD odchádzajúceho premiéra Marka Rutteho.

Lenže šéfka VVD Dilan Yeşilgözová-Zegeriusová však už dva dni po voľbách oznámila, že do vlády vytvorenej Wildersom nevstúpi. Tento postoj potom zopakovala VVD aj tento týždeň s tým, že ide najmä o odlišné názory na hospodárske otázky a postavenie krajiny v medzinárodných organizáciách, ako je NATO a Európska únia.

Strana je však ochotná ponúknuť vonkajšiu podporu Wildersovi v otázkach ako je imigrácia, napísala agentúra Reuters.

Pre stranu NSC je to neprijateľné

Aj strana NSC obľúbeného poslanca Pieter Omtzigta zatiaľ odmietla s Wildersom začať koaličné vyjednávanie. Jej líder okrem iného uviedol, že krajná pravica má vo svojom programe „názory, ktoré sú v rozpore s ústavou…čo je pre nás neprijateľné“.

Wilders vyzýva napríklad na usporiadanie referenda o vystúpení z Európskej únie či na absolútne zastavenie prijímania žiadateľov o azyl v krajine.

Správanie vodcu NSC Wildersa nahnevalo, obvinil ho z hrania „malých politických hier“ a vyzval ho, aby začal oficiálne rokovania o vytvorení koalície, napísala agentúra AFP.

„Ak máte nejaké otázky, Pieter, poďme o nich diskutovať. Potom sa vám pokúsim láskavo odpovedať,“ napísal Wilders na sociálnej sieti X. „Voliči prehovorili a chcú koalíciu PVV / VVD / NSC / BBB,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet