Na hlavný obsah

Vláda zombie či kabinet so životnosťou muchy domácej. Zahraničné médiá reagujú na novú poľskú vládu

Nový kabinet už vymenoval prezident Duda.

Vláda zombie či kabinet so životnosťou muchy domácej. Zahraničné médiá reagujú na novú poľskú vládu
Poľský prezident Andrzej Duda (vľavo) si podáva ruku s premiérom Mateuszom Morawieckim. Foto: TASR/AP

Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok (27. 11.) vymenoval novú vládu úradujúceho premiéra Mateusza Morawieckeho. Hlasovanie o dôvere v parlamente, v ktorom má väčšinu opozícia, sa očakáva v horizonte dvoch týždňov.

Portál Politico napísal, že napriek niekoľkotýždňovým pokusom o rozhovory s opozičnými poslancami nebol Mateusz Morawiecki schopný preukázať, že by s ním boli ochotné spolupracovať iné strany. Súhlasí tiež, že kroky politikov PiS odďaľujú odovzdanie moci bývalému predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi.

Bruselský portál Politico popri tom, že v Poľsku vznikla vláda zombie, poukazuje aj na vtip bývalého premiéra Leszka Millera, že kabinet Mateusza Morawieckeho bude žiť kratšie ako mucha domáca.

Agentúra Bloomberg píše, že vláda má dva týždne na to, aby získala dôveru v parlamente. No hovorí o malej pravdepodobnosti, že sa tak stane. Upozorňuje, že hoci strana Právo a spravodlivosť vyhrala voľby, nemá v súčasnom Sejme väčšinu.

Podľa Financial Times je to hra o čas a stratégia. PiS ju chce využiť na odstránenie nechcených dôkazov z ministerstiev a zabetónovať niektorých lojálnych ľudí v lukratívnych funkciách. Agentúra Reuters to vidí ako frašku, ktorá má len oddialiť prevzatie moci v kajine. Zdôrazňuje pritom, že viacerí významní politici PiS-u ani nechceli do novej vlády vstúpiť.

Podľa španielskeho denníka El Mundo to, že sa prezident Andrzej Duda nechal vmanipulovať do takej komédie, len posilňuje podozrenie, že ide po ruke lídra PiS-u Jaroslawa Kaczyńskeho. Ak by totiž vládu nevymenoval, zrejme by sa to mohlo vysvetľovať ako nedostatok lojality k strane, z ktorej vzišiel.

Morawieckeho vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) získala vo voľbách z 15. októbra najväčší počet parlamentných kresiel, ale nie väčšinu. Napriek tomu ju prezident Duda poveril ako prvú zostavením novej vlády. Podľa analytikov však nemá šancu, aby sa jej to podarilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet