Na hlavný obsah

Jedna z najdôležitejších dopravných tepien v Košickom kraji sa dočkala rekonštrukcie

Na ceste pribudli aj takzvané žabochody.

Jedna z najdôležitejších dopravných tepien v Košickom kraji sa dočkala rekonštrukcie
Zrekonštruovaná dopravná tepna v Košickom kraji. Foto: RTVS

V Košickom kraji zrekonštruovali jednu z najdôležitejších dopravných tepien. Na ceste z Košíc cez Hnileckú dolinu na Spiš vymenili asfaltový povrch a pribudli napríklad oporné múry.

Rekonštrukciou prešlo aj päť mostov. Práve tie sú v celom Košickom kraji v zlom stave. Na ceste z Abova na Spiš sa zvýšila bezpečnosť, pribudli osvetlené priechody pre chodcov či nové zvodidlá.

„Vymenila sa celá obrusná vrstva vozovky a zlepšila sa šírka komunikácie,“ priblížil zástupca zhotoviteľa rekonštrukcie cesty Mojmír Štefanec. „Táto cesta išla kvalitatívne hore,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Keďže cesta prechádza aj okolím vodnej nádrže Ružín, pribudli aj takzvané žabochody. Ako obnovená cesta vyzerá si už pozrite v reportáži redaktora Ondreja Behúna, ktorú pripravil pre Správy RTVS z regiónov:

Rekonštruovali aj mosty

V rámci rekonštrukcie úseku prešlo obnovou aj päť mostov. Napríklad aj tento vo Veľkom Folkmári. Kraj za ne zaplatil takmer dva milióny eur.

„Tie mosty prešli kompletnou rekonštrukciou. Predpokladám, že ich životnosť by mohla byť minimálne ďalších 50 rokov,“ dodal zástupca zhotoviteľa rekonštrukcie mostov Slavomír Kyjak.

Rekonštrukciou mostov sa aspoň čiastočne podarilo zlepšiť nelichotivý stav všetkých mostov v KSK. Veľa z nich je vo veľmi zlom až v kritickom stave. „Týchto päť mostov už určite nespadne. Nikto však nevie garantovať, čo bude so zvyšnými 409 mostami, ktoré taktiež potrebujú už urgentne rekonštruovať,“ povedal Trnka.

Kraj podľa predsedu vlastné zdroje na ich opravu nemá. „Z vlastných zdrojov na mosty nie sme schopní vynaložiť ani euro,“ dodal.

Aj rekonštrukciu tejto cesty financoval kraj z eurofondov. Aktuálne čaká na ich preplatenie. Prvú etapu rekonštrukcie cesty ukončili ešte v roku 2021, druhú teraz. Náklady na túto etapu sa vyšplhali na takmer deväť miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny