Na hlavný obsah

Juhokórejčania zjedia ročne asi milión psov. Soul pripravuje zákon, ktorý by ich konzumáciu zakázal

Majiteľom reštaurácii a farmárom sa to nepáči.

Juhokórejčania zjedia ročne asi milión psov. Soul pripravuje zákon, ktorý by ich konzumáciu zakázal
Ilustračná snímka - psy na farme v Južnej Kórei. Foto: RTVS

Južná Kórea pripravuje zákon, ktorý by nadobro zakázal jedenie psieho mäsa. Skoncoval by tak so stáročia dlhou tradíciou, ktorá však vyvoláva kontroverzie. V krajine majú stále viac ako tritisíc fariem so psami. Ľudia z biznisu preto protestujú.

Z reštaurácií by malo psie mäso zmiznúť do roku 2027. Predchádzajúce pokusy zlyhali pre sťažnosti farmárov. „Budem musieť zatvoriť biznis. Premýšľal som, čo robiť. Som v takej finančnej situácii, že neviem, čo so mnou bude,“ priznal majiteľ psej farmy Lee Kyeong-sig.

Tento muž chová psy na mäso už dvanásť rokov. Na farme v provincii susediacej s hlavným mestom Soul ich má viac ako tisíc. Predáva ich ďalej do reštaurácií.

„Už sme aj tak v ťažkej situácii. Rastú platy, ceny potravín aj úroky. A aktivisti sa stále sťažujú. Neviem, ako sa vyrovnať s týmto zákonom,“ uviedol majiteľ reštaurácie so psím mäsom Nam Sung-gue.

Tradícii jedenia psov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Martina Jančiarová:

Farmári tvrdia, že im to zničí živobytie

Majitelia reštaurácií aj farmári tvrdia, že zákaz predaja psieho mäsa im zničí živobytie. Navyše podľa nich pripraví mnohých ľudí o obľúbené jedlo.

„Náhle ľuďom zakázať jesť jedlo, ktoré majú len raz za čas, sa podobá praktikám komunistických krajín. Ja budem jesť psie mäso aj naďalej, ak ho budú mať v obchodoch či v reštauráciách. Chutí mi a je dobré pre zdravie,“ povedal pravidelný zákazník reštaurácie so psím mäsom Yang man-suk.

Juhokórejčania ročne zjedia asi milión psov. Trend zabíjania týchto zvierat postupne klesá. „Sme považovaní za vyspelú krajinu. Ale čím viac zvyšujeme svoje medzinárodné postavenie, tým väčšie šoky majú cudzinci z našej konzumácie psieho mäsa,“ skonštatovala opozičná politička Han Jeoungaeová.

„Záujem ľudí o práva zvierat a ich dobré životné podmienky v Južnej Kórei rastie. Už viac nedáva zmysel páchať túto tichú krutosť proti psom,“ dodala riaditeľka kórejskej kancelárie Organizácie pre ochranu zvierat Borami Seová.

Väčšina obyvateľov podľa posledných prieskumov už tieto praktiky odsudzuje. Psy vníma ako domácich miláčikov a nie ako jedlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet