Na hlavný obsah

Zákon zakazujúci držanie psov na reťazi začne platiť od nového roka. Bude mať aj výnimky

Každé zviera bude musieť mať voľný výbeh.

Zákon zakazujúci držanie psov na reťazi začne platiť od nového roka. Bude mať aj výnimky
Ilustračná snímka - pes v útulku. Foto: RTVS

Ročne zachráni Sloboda zvierat až 500 psov z reťaze. Sloboda zvierat volala roky po zákone, ktorý by držanie psov na reťazi zakazoval. Od nového roka tento zákon nadobúda platnosť. Každé zviera tak bude musieť mať voľný výbeh.

Doteraz platil zákon o zákaze držania psov na reťazi len pre psy narodené po roku 2022. Majitelia psov tak mali dva roky na to, aby pre svojho psa zabezpečili vhodné podmienky. Od 1. januára nadobudne zákon platnosť pre všetky psy bez ohľadu na ich vek.

,,Uviazanie psa bude možné len krátkodobo. V prípade, že ide o ošetrenie psíka, kŕmenie alebo nevyhnutné úkony,“ vysvetlila koordinátorka kampaní Slobody zvierat Kristína Devínska.

V rámci zákona sú stanovené aj výnimky, keď pes môže byť na reťazi.

,,Týka sa to gravidných súk, netýka sa to šteniat do 6 mesiacov, služobné psy, nebezpečné psy, ktoré v minulosti poranili človeka,“ upresnila Devínska.

Novému zákonu sa v Správach RTVS venovala redaktorka Andrea Škutová:

Povinnosť sa nedodržiavala

Majitelia psov mali aj teraz povinnosť púšťať psa mimo reťaze aspoň raz za deň. Koordinátorka kampane Nie reťaziam však hovorí, že kontroly tejto vyhlášky neboli dostačujúce.

,,Keď prišla kontrola, na nejaký nahlásený prípad, tak všetci majitelia, ktorí mali tých psov na reťazi, povedali – ale ja ho naozaj denne púšťam, len teraz je uviazaný. Ale realita bola taká, že to hovorili aj tí, ktorí tých psov denne vôbec nepúšťali. Niektoré tie psy sa nedostali celý život z reťaze,“ uviedla koordinátorka kampane Nie reťaziam Silvia Čaňová.

Porušenie zákona bude možné nahlásiť veterinárnej a potravinovej správe formou online formulára alebo telefonicky.

,,Orgány veterinárnej správy uložia opatrenia alebo sankciu. Pri fyzických osobách je to do 300 eur a pri právnických od 400 do 3 500 eur,“ dodal hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Andrej Wallner.

Ochrancovia zvierat dodávajú, že tento zákon je len prvým krokom k sprísneniu zákonov o ochrane zvierat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko